Добри ли са кето диетите за вашия организъм?

OFFNews 27 май 2021 в 13:31 835 0

Кето диетата изключително много нашумя и стана предпочитан хранителен режим от много хора. Но, колкото по-популярна става, толкова и повече са въпросителните около нея. Основните питания са дали е безопасна, подходяща ли е за всеки, на кого се препоръчва и на кого не.

Има много проучвания и доказателства, които сочат, че кето диетата е изключително полезна и се отразява благоприятно на здравословното състояние. Всъщност, този тип хранителни режими са изключително стари. През различните години тя се е включвала както за отслабване, така и при някои здравословни проблеми.

Какво представлява кето диетата?

Кето диетата представлява хранителен режим, при който тялото освобождава кетони в кръвта. Обикновено, клетките предпочитат да използват захарта, идваща от въглехидратите,като основен източник на енергия. При липса на циркулираща кръвна захар, нашето тяло започва да разгражда складираните мазнини до молекули, наречени кетони. Това е и процесът на кетоза.

Тъй като тази диета е базирана на ниския прием на въглехидрати, то консумацията на протеини и мазнини е висока. Това включва месо, риба, яйца, месни заместители (тофу), масло, сирена, листни зеленчуци и други.

Една от основните грешки, които могат да се допуснат при кето диетата, е прекалено високата консумация на протеини, както и приема на вредни мазнини, които се съдържат най-вече в преработените храни. Именно затова, въпреки ползите, които има кето диетата, е добре да бъдете внимателни.

Какви са ползите на кето диетата?

Както вече споменахме, много научни изследвания доказват, че кето диетата крие в себе си изключителни ползи за здравето на човек. В тази статия ще ви представим някои от основните ѝ плюсове.

Намалява апетита

Минусът на повечето диети е, че човек продължава да изпитва чувство за глад, което може да повлияе негативно върху нормалния начин на живот, работата и настроението на спазващия диетата. Това е и основната причина хората да се чувстват нещастни и лесно да се отказват от спазването на какъвто и да е хранителен режим.

Според проучвания хранителни режими, при които се намалява приема на въглехидрати и се увеличава консумацията на мазнини и протеини, какъвто е кето диетата, се наблюдава намаляване чувството на глад, което води и до по-малък прием на калории.

По-бързо редуциране на теглото

Максималното ограничаване на въглехидрати е един от най-лесните и ефективни методи за отслабване. Според различни проучвания кето диетата помага за по-бързото сваляне на килограми, за разлика от режимите, при които има ниско съдържание на мазнини.

Причината за това е, че при ограничаването на въглехидратите, тялото не задържа излишна вода, което води до понижаване нивата на инсулин и до бърза загуба на тегло. Спорен е въпросът, обаче, до колко дълготраен е ефектът от това.

Разграждане на мазнините в коремната област

В тялото на човек мазнините не са еднакви, те се различават спрямо това къде се образуват. Съществуват два типа мазнини: подкожна и висцерална мастна тъкан.
Висцералната мазнина се натрупва в корема и е свързана с възпалителни процеси и инсулинова резистентност, което от своя страна може да доведе до метаболитна дисфункция.

Благодарение на кето диетата много лесно се намаляват тези вредни мазнини, като с времето това помага за намаляване риска от появата на сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Понижава нивата на триглицериди

Триглицеридите са мазнини, които циркулират в кръвта ни. Техните високи нива са рисков фактор за появата на сърдечни заболявания. Обикновено техните нива се повишават при приема на високо съдържание на въглехидрати, особено на простата захарна фруктоза, както и при ниско съдържание на мазнини.

Тъй като при кето диетата се наблюдава високо съдържание на полезни мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, то тя помага при понижаване нивата на триглицеридите.

Повишава нивата на „добрият” холестерол

Липопротеинът или още познат като „добрия” холестерол намалява рискът от появата на сърдечни заболявания. Когато се приемат основно мазнини и липсват въглехидратите, нивата на липопротеина са по-високи от тези на „лошия” холестерол. Това помага за доброто здравословно състояние.

Намалява кръвната захар и инсулина

Кето диетата може да бъде много полезна за хора с диабет или инсулинова резистентност. Според някои изследвания се доказва, че кето диетата намалява драстично нивата на кръвната захар и инсулина.

Понижава кръвното налягане

Високото кръвно налягане и хипертонията са изключително рискови за много заболявания, включително сърдечни заболявания, инсулт и бъбречна недостатъчност.
Кето диетата е ефективен начин за понижаване на кръвното налягане, което намалява риска от подобни заболявания.

Ефективна срещу метаболитен синдром

Метаболитният синдром е състояние, което е също свързано с отключване на заболявания като диабет и проблеми със сърцето. При него се наблюдава затлъстяване в коремната област, повишено кръвно налягане,повишени нива на кръвната захар и триглицеридите, намалени нива на „добрия холестерол”.

Кето диетата се справя с подобни оплаквания като намалява риска от сърдечни заболявания. Това е чудесен хранителен режим, който не просто се грижи за добрата ви фигура, но и помага за подобряване на здравословното състояние.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови