Директорът на Александровска: Състоянието на болницата е стабилно

OFFNews 03 юни 2021 в 14:17 2273 0

Най-отговорно мога да кажа, че за момента състоянието на болницата е стабилно и няма никакви опасения от декапитализация на дружеството. Това съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов на пресконференция, която последва след обявения от здравното министерство доклад за състоянието на лечебното заведение.

Проф. Богов уточни, с тази среща с журналисти ръководството на болницата приключва с медийните изяви и обясни решението с нуждата колегите му да работят в спокойна среда.

За сигналите от доц. Александър Оскар и отговорността

Това, което излезе като съобщение от Министерство на здравеопазването, включва много цифри и то за период от 10 години назад. Сегашното управление е от 6 месеца, човекът, който подаваше сигнали, е в ръководството на болницата от 4 години. Аз недоумявам как един човек, който е бил в управлението, твърди, че не познава финансовото състояние на болницата. Още повече, че той е давал съгласие със своя подпис за всичко, което се взема като решение за обществени поръчки, лечебни планове, по отношение на работата на болницата. И второ, той е участвал в законен конкурс за избор в Съвета на директорите, при който задължително условие е запознаването с финансовите отчети на болницата за тригодишен период назад и изработване на стратегия или план за развитие на лечебното заведение. Това буди недоумение у мен, при положение, че споменава, че не познава финансовото състояние на болницата, коментира проф. Богов.

По думите му, освен многото цифри, в доклада става дума и за "прословутия Съвет на директорите", който е от трима членове. Директорът на Александровска заяви, че оспорваните заседания са провеждани по правилата, и че финансовата част, касаеща решенията, които са вземани от месец октомври до края на месец април, е "прегласуване на решения, които вече са били факт за д-р Оскар и той прекрасно познава финансовите разходи, които са заложени в двегодишен период назад", посочи проф. Богов.

Проф. Буланов: Отговорността е на принципала - Министерство на здравеопазването

Проф. Димитър Буланов, председател на съвета на директорите на „Александровска“ и независим член обяви, че през последните месеци е било постигнато намаляване на задълженията на болницата. Въпреки спада в дейността ѝ със 70% не е била прекъсната нито една от дейностите и не е имало нито един заразен с COVID-19 пациент в условията на пандемия.

Проф. Буланов призна, че задълженията на Александровска болница към доставчици са 40 млн. лв. Той отчете, че броят на преминалите амбулаторни пациенти е нараснал от 50 000 до над 100 000 годишно, а на лекуваните от 25 000 до над 34 000 годишно. Процентът на починалите пациенти е 1,5%, отчете председателят на Съвета на директорите.

Той подчерта, че основната отговорност за състоянието на болницата е на принципала на лечебното заведение - Министерство на здравеопазването.

Ако принципалът реши, че управлението на болницата не може да се справи, ние не сме революционери и няма да се противопоставим, но имаме право да защитим името на Александровска болница, каза Буланов.

Според него назначаването на прокурист не е добра идея. Той коментира, че при подобен подход трябва да бъде редуциран най-големият разход на болницата, а той е за заплати на работещите в нея, а Александровска болница трябва да продължи да изпълнява функциите си на лечебно заведение и на образователен център.

Който и да дойде, трябва да запази хората в нея и да продължи обновлението, което продължава повече от 15 години, категоричен бе проф. Буланов.

По-рано на брифинг на здравните власти министър Кацаров съобщи, че утре (4.06) ще бъде обявено решението за Александровска болница. Лечебното заведение е с ръст на загубите от 2012 до 2020 г. Министър Кацаров не коментира дали ще има смени на ръководството "да не изпреварваме събитията" каза той и уточни, че се е срещнал и с двете страни в конфликта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови