Доц. Оскар от Александровска: Призоваха ме да подпиша 14 протокола за 30 млн. лева разходи

OFFNews 17 май 2021 в 20:49 36325 2

На 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на Съвета на директорите. По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.

Това заяви пред бТВ доц. д-р Александър Оскар, член на управителния съвет на лечебното заведение и лекар на годината за 2020 г. 

Преди седмица лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов обяви, че партията разполагаме със сигнали за злоупотреби с финансови средства в огромни размери в най-старата болница в България - Александровска.

Доц. Оскар обясни, че сигналът му, изпратен до бившия здравен министър Костадин Ангелов и настоящия - Стойчо Кацаров, че е за това как се управлява болницата. "В моя сигнал никъде не говоря за финансови злоупотреби, а че болницата не се управлява съгласно устава. Считам, че има документна измама. Това, което ме разтревожи, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в страната. ", каза още той. 

Лекарят заяви, че е помолил да бъде запознат с проекторешенията, но му е отговорено, че това няма как да стане и отново е бил приканен да подпише протоколите.

"Много ме обезпокои протокол от 29 декември 2020 г., според който съветът на директорите е одобрил предложение на зам.-директора на болницата за разход в размер на 2 187 000 лв., каза още той. В протокол от следващия месец има разход от 1 200 000 за консумативи, за 500 000 лева", категоричен е доц. д-р Оскар.

По думите му управлението на болницата почива на Закона за лечебните заведения и Търговския закон, според който управлението се осъществява от Съвет на директорите, съставен от трима равнопоставени представители. "В моя случай аз съм представител на държавата. Моята държава е да съблюдавам интереса на болницата", каза той.

Д-р Александър Оскар заяви още, че през изминалата година не е имал никаква информация за случващото се за оперативното управление на болницата и едва днес е получил годишния финансов отчет

"През март "сме обсъдили и приели" годишния финансов отчет, а аз чак днес го виждам", добави той. 

От думите му стана ясно, че а последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв. Доц. Оскар допълни и, че от година насам не е имало заседания на съвета на директорите заради пандемията от COVID-19.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  2

  Стефан

  18.05 2021 в 07:00

  Не съм готов да ти го подаря, но мога да ти покажа чисто новият си комплект обсидианови скалпели и прочее кератохирургия, право от буклука.

  Съди когото искаш. Ще се явя като свидетел на обвинението.
  Желая ти успех.

  23293

  1

  Стефан

  18.05 2021 в 06:44

  Доценте, доцентее ...
  Ако искаш - ще те заведа в мазетата на поверената ти болница.
  Там от ужас ще пищи не само мая манолова. Господ плаче там долу.
  Тонове безценна апаратура, понякога даже неразопакована, заминава при циганите на вторични суровини. Додето децата събират капачки от боза, за да купят нещо. А болните хора се удушават вкъщи, понеже нямат кислород.
  Изправното кислородно оборудване също се изхвърля.
  Отговарям за приказките си.
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС