Чудовищни разкрития в болница Лозенец: Млади източноевропейци дарявали незаконно бъбреци на 'чичовци' от Япония и Израел

Висш държавен служител прередил 3-ма за чернодробна трансплантация. Незаконни операции, източване на НЗОК, лошо управление - какво установи проверката

Янка Петкова 03 юни 2021 в 12:16 27850 0

Снимка БТА

Източване на НЗОК с подправени документи за фиктивно лечение, лошо финансово състояние и незаконни трансплантации са показали проверки на НЗОК и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в болница "Лозенец" (бившата Правителствена болница) след сигнали на граждани и журналистическо разследване.

Това съобщи на брифинг на здравните власти министър Стойчо Кацаров. Той изнесе скандални данни за извършваните в лечебното заведение трансплантации за периода 2019-2020 г., когато са били присадени бъбреци на 14 пациенти от живи донори.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и пр. Всички реципиенти (хората, които са получили органите) са обявени като техни чичовци или лели, тъй като законът у нас не позволява да се трансплантират органи от жив донор на хора, които не са в близка родствена връзка. Реципиентите са от Израел, Япония, Германия, Оман и т.н."

Министър Кацаров посочи, че Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е извършвала проверки, получила е информация за част от случаите от съответните държави и е установила, че посочените в документацията на "Лозенец" самоличности на донорите са фалшиви.

Нещо повече - тези данни са били предоставени на здравното министерство, но не е последвала никаква реакция.

Здравният министър съобщи, че цялата документация ще бъде представена на МВР за проверка.

Скандалният случай с висшия държавен чиновник

Кацаров огласи и още един фрапиращ случай. През април е била извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор, в пълно нарушение на медицинския протокол.

"При обявяването на ситуацията за извършване на трансплантация се прави анализ и от листата на чакащите се прави пресявка кои са най-подходящи. Този, който е първи в списъка, е с най-голяма съвместимост. Процедурата е автоматична и на 20 април от ИАМН са посочени трима души, първият от които е с най-висока оценка - 54 точки. Той е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Последвало е обаждане по телефона и четвъртият в листата, с 14 точки, който първоначално дори не е бил включен в списъка, защото статусът му е обявен за спешен ден по-късно, е трансплантиран в болница "Лозенец". Въпросният пациент заема много висок пост в държавната администрация, може би най-високият, но не мога да съобщя повече от това", коментира Кацаров.

Източването на Касата

Източването на НЗОК с фалшиви документи за извършена лечебна дейност е другото нарушение, което е установила проверка на НЗОК, след предоставени от журналистическо разследване на Миролюба Бенатова данни и сигнали от граждани.

"За ноември болницата е отчела над 60 пациенти като лекувани фиктивно, е установено от проверката на НЗОК. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки вземането с техническа грешка. Това обяснение от изпълнителния директор (б. р. проф. Любомир Спасов) е неприемливо за мен. Няма как да има 60 технически грешки за месец, това са документи ежедневно въвеждани в е-системата. Това е източване на Касата", категоричен бе здравният министър.

Той съобщи и данни за финансовото състояние на бившата Правителствена болница, "една от най-подпомаганите през годините".

"Поисках справка за финансовото състояние на болницата. Тя е на загуба от над 21 млн. лв. за 2020 г. Броят на заетите легла през миналата година е 23%  - от 10 легла средно 8 са били свободни непрекъснато", обясни Кацаров.

По думите му резултатите от извършените проверки и лошите финансови резултати са достатъчно основание да се предприемат административни мерки. За подправените подписи на пациенти, които не са били лекувани в болницата, е сезирана прокуратурата.

"В резултат на всичко това, считано от днес, освобождавам Съвета на директорите на болница "Лозенец", назначено е ново ръководство на лечебното заведение. Проверката продължава", обяви здравният министър Стойчо Кацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews