НЗОК даде Правителствена болница на прокуратурата. Министърът освободи целия Съвет на директорите

Източвани са средства чрез несъществуващо лечение, обвинителите проверяват фалшифицирани ли са подписи на представени като пациенти хора

OFFNews 03 юни 2021 в 10:18 8283 0

НЗОК даде болница "Лозенец" (Правителствена) на прокуратурата. Причината: отчетено, но неизвършено лечение, за което са били платени държавни пари. Касата е установила и подписи на пациенти, за които има съмнение, че са фалшифицирани. Болницата е върнала 238 667.00 лв лева с обяснението, че станала техническа грешка, но в хода на проверката са установени още злоупотреби, за които НЗОК подава иск за 135 856. 60 лв. 

Проверката по случая започва след изнесени данни в предаването "Алтернативата" от журналиста Миролюба Бенатова, в което се показва схема за източване на НЗОК от бившата Правителствена болница.

Изфабрикувани са истории на заболяванията по скъпата клинична пътека 20.1, при която се изисква спешна хоспитализация заради емболия и тромбоза в долните крайници. Така над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница “Лозенец” през ноември и декември миналата година, след това са отчетени в НЗОК като “хоспитализирани по спешност”. Само за месец от тези хоспитализации болницата би трябвало да е получила поне 400 хил. лв. от здравната каса.

По този сигнал НЗОК започва проверка. В деня на проверката, без причина, от болница „Лозенец“ превеждат 238 667.00 лв. заради неизвършено лечение на 65 пациенти, с обяснението, че е станала техническа грешка.

"За ноември 2020 г. болницата е отчела над 60 пациенти, които са лекувани фиктивно, е установено от проверката на НЗОК. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки вземането с техническа грешка. Това обяснение от изпълнителния директор (б. р. проф. Любомир Спасов) е неприемливо за мен. Няма как да има 60 технически грешки за месец, това са документи ежедневно въвеждани в е-системата. Това е източване на Касата", категоричен бе здравният министър Стойчо Кацаров, който коментира казуса на днешния брифинг на здравните власти.

Проверени са общо 336 истории на заболяванията. Констатирани са получени суми без правно основание, като в хода на проверката са проведени анкети с пациенти, които декларират, че не са били хоспитализирани в „Лозенец" по КП 20.1. Затова и отчетените и заплатени средства попадат в хипотезата на отчетена, но неизвършена дейност. От НЗОК са изпратили документацията и анкетите с пациентите на прокуратурата, за да се установи кой е сложил подписите за хоспитализация.

НЗОК глобява „Лозенец" с 9500 лв., като е дадено и предложение за частично прекратяване на индивидуалния договор на МБАЛ „Лозенец" по клинична пътека №20.1.

От лечебното заведение обаче възразяват, а Арбитражната комисия по медицински дейности решава, че не се налага прекратяване на договора. Контролната дейност на НЗОК обаче установява, че „Лозенец" трябва да върне още 135 856 лв., които са неоснователно получени, но от лечебното заведение обжалват. Вследствие на това по казуса е насрочено дело за 13 октомври 2021 г.

През април постъпват нови сигнали за проверки. Когато обаче от здравната каса изпращат писмо, с което искат достъп до медицинска документация, от болницата отговарят, че тя вече е предоставена на прокуратурата.

"Към настоящия момент в хода на повторната проверка са констатирани нарушения и получени суми без правно основание, които ще бъдат отразени в Протокол от проверката и Протокол за неоснователно получени суми след приключването й", заявиха от НЗОК. 

Констатациите от проверката са предоставени на Министерство на здравеопазването, което по това време се ръководи от Костадин Ангелов. Реакция няма. По време на един от редовните брифинги на НОЩ журналистът Миролюба Бенатова пита здравният министър запознат ли е с резултатите от проверката по нейния сигнал, на което Ангелов отговаря, че това не е в прерогативите на здравното министерство. Дребна подробност е, че двама от членовете на Надзорния съвет на НЗОК са представители на здравното министерство.

В отговор на констатациите здравният министър Стойчо Кацаров обяви днес, че е взел решение да освободи целия Съвет на директорите.

Изпълнителен директор на болницата е Любомир Спасов, два мандата декан на Медицинския факултет на Софийския университет. Болница "Лозенец" е и университетската база за студентите по медицина в Алма матер. Със заповед на Министъра на здравеопазването от 2014 г. Спасов е определен за национален консултант по трансплантология. През 2005 г. той е обявен за Лекар на годината и Почетен гражданин на София. 2006 г. носи на проф. д-р Спасов ордена „Звезда на италианската солидарност“. През 2007 г. получава и наградата „Достоен българин“.

Любомир Спасов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews