Ангелов: Защо получаваме толкова малко ваксини? Не питайте здравния министър

OFFNews 15 март 2021 в 17:49 4929 0

Снимка Архив/БТА

"Защо получаваме толкова малко ваксини? Този въпрос не задавайте на министъра на здравеопазването“. Така отговори на журналисти здравният министър Костадин Ангелов на брифинг при посещението му в Кърджали. 

Той отново подчерта, че не България, а ЕК е договорен партньор на фармацевтичните фирми: „Ние сме поставяли въпроса на много високо ниво, отговорът е, че ваксините идват по начина, по който идват“. Министърът намекна, че някои европейски страни може да не са спазили изискването да не водят самостоятелни преговори:

„Има ли договаряни количества ваксини извън договорите, които има ЕК с дадената държава – аз не мога да ви отговоря на този въпрос, но този въпрос се поставя от европейски медии, които и аз чета с интерес и си поставям този въпрос“.

Проф. Ангелов беше категоричен, че са „лъжи“ твърденията, че нашата страна е сключила договор само с "Астра Зенека" и Санофи и това е довело до бавните темпове на ваксинационната кампания у нас. От думите му стана ясно и че сме отхвърлили първоначалното разпределение на дозите, тъй като за България те щели да са твърде много – 36 млн., което щяло да доведе до „200 милиона“ по-голям разход:

„Ще бъде ли това безстопанственост от моя страна – да“. Затова и България е поръчала 18 млн. дози – с идеята всеки от тези 65-70% от активното население, които трябва да се ваксинират, да има избор между три вида ваксини – иРНК, векторна и антигенна", каза Ангелов.  

Решението за "Астра Зенека"

Най-късно в четвъртък се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината на "Астра Зенека" и опасенията от странични ефекти и връзка със смъртни случаи, включително и у нас. При положително становище за препарата, прилагането му у нас може да бъде възобновено още в четвъртък, обясни министър Ангелов и допълни, че ръководството на Изпълнителната агенция по лекарствата е обсъждало темата с европейските си колеги днес.

Скрита заболеваемост в Кърджали

По думите на министъра в областта има скрита заболеваемост. „Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост. Тоест, някои от пациентите не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях 94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента, в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефектът от ваксините”, коментира Ангелов. По думите му ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

Има ли натиск върху лечебните заведения

„На национално ниво нещата като числа изглеждат близки до ситуацията от октомври и ноември. Нещо, което виждаме по лечебните заведения – колегите са спокойни, няма го този страх от месеците октомври-ноември, много по-подготвени и оборудвани сме“, заяви здравният министър.

По думите му „системата е спокойна“ и няма недостиг нито на лекари, нито на медикаменти или на екипи на спешната помощ. Именно заради това и здравните власти ще продължават да държат на локалния подход – по-строги мерки на местата с повече болни.

„В София за миналото денонощие има 420 повиквания, половината са за коронавирус. Утре ще направя събиране на всички директори на лечебни заведения в София, в които се извършва лечение на COVID-19, с директора на СРЗИ и кмета Йорданка Фандъкова, за да видим какви са възможностите на София", обясни министър Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови