Не сме отказвали договори с Пфайзер и Модерна, 21 060 дози пристигнаха днес

Лимонов сок със сода да се пие след закуска, за да намалеят вирусите в гърлото, трябва да се гълта, не да се прави гаргара, обясни Кантарджиев

OFFNews 15 март 2021 в 08:18 19314 0

Снимка Архив

Договорите за ваксини се сключват последователно, нито една държава не е имала възможност избира с кого да сключи първо. Към средата на ноември имаше само три подписани договора. Народното събрание разреши на ЕК да проведе преговорите и да сключи договори със 7 фирми. България не е отказвала да вземе Пфайзер, нито която и да е ваксина. 

Това обясниха проф. Тодор Кантарджие и шефа на ИАЛ Богдан Кирилов по Нова тв. Поводът бе заявеното вчера от д-р Дечо Дечев, бивш шеф на Здравната каса, че България е сключила договори за ваксини само с "Астра Зенека" и Санофи.  

През ноември имаше сключени само три договора. Сега имаме поръчани дози за 10 млн. души население. Към момента на поръчките социологическите проучвания показваха 20-30% желаещи да се ваксинират, обясни Богдан Кирилов защо са поръчани 18 млн. дози от всички ваксини. 

Няма нигерийски вариант у нас, не сме установили, Първата област, която пострада от британския вариант, е Кюстендил, сега 98-100% от пробите там са от този щам, стана ясно още от думите му. 

Имаме поръчани 2 000 000 дози от Янсен, ще дойдат до края на март или началото на април. 21 060 дози от Пфайзер пристигнаха днес. В петък идват още над 33 000 дози от Модерна, уточни Кирилов. 

Като се събуди човек сутрин и го дразни гърлото, след закуска реже лимон, потапя го в сода и го яде. Ако не може, защото не е вкусно или люти - пие лимонов сок със сода. Хората трябва да имат предвид, че гаргарите са само за устата, за да подейства нещо на гърлото, трябва да се гълта, обясни проф. Кантарджиев. 

Мерките ще се продължават да се взимат от местните РЗИ, в четвъртък здравният министър ще обяви дали ще има мерки на национално ниво, уточни той. 

Патоанатомът, извършил аутопсията на починалата в Пловдив жена, е направил изследване дали тя е изкарала короновирус. Няма антитела за прекарано заболяване, съобщи Тодор Кантарджиев. Има данни за инфаркт преди години, има запушване на кръвоносните съдове на сърцето до 100 на сто. Най-вероятно е щяло да се случи същото, и без да е ваксинирана, обясни той. 

Преболедуването на COVID-19 е най-добрата защита, може да се случи свръхимунизация, ако се ваксинира някой с антитела, но от това няма да произлезе нищо страшно, категоричен бе проф. Кантарджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!