Ангелов: Не сме се ръководили от фирмени интереси при поръчката на ваксините, договаря ги ЕК

Янка Петкова 18 януари 2021 в 12:42 1690 0

Никога не сме се ръководили от фирмени интереси, когато когато поръчваме бройки ваксини – водили сме се от вид ваксина. В момента има три вида ваксини срещу COVID-19 - РНК ваксини, векторни и ваксини със спайт протеин, коментира здравният министър Костадин Ангелов на брифинг след поставяне на втората доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех. 

Думите на министъра са в отговор на развихрилата се през последните дни дискусия защо купуваме най-голямо количество от ваксината на Астра Зенека и Оксфорд, която до момента показва най-слаба ефективност и все още не е одобрена. Медийни публикации обвързаха избора с факта, че представител за България на компанията е майката на евродепутата от партиятата на Бойко Борисов Ева Паунова - Майдел (ЕНП/ГЕРБ).

В изявлението си днес здравният министър уточни, че количествата се договарят от ЕК, а не от България. Единственият принцип, който е бил следван, е да се осигури равен брой ваксини от всички видове.

"Европейската комисия има подписани споразумения със 7 фирми. Ваксината, която беше в най-напреднал стадий първоначално, беше на Астра Зенека, затова и първите предвидени количества от нея са най-големи. Ние сме поръчали от всички видове ваксини по 3 млн., без да се ръководим от фирма или нечий интерес, за удовлетворяване на нечии политически амбиции", каза Ангелов.

Той обясни, че с първата ваксина здравните власти са предприели консервативен модел на поведение:

"Ако бяхме ваксинирали всички с дозите, които пристигнаха, досега 35 000, сега 17 000 души нямаше да имат втора доза ваксина, защото фирмата намали доставките. Ние сме осигурили втората ваксина за всеки получил първата. Нека ни водят в класации. Ваксинирането е маратон с много препятствия, как са пробягани първите 100 м няма никакво значение, важен е крайният резултат", каза още здравният министър.

Той подчерта, че ще има достатъчно за ваксини за имунизиране на над 9 млн. души, затова страната ще предостави и ваксини на партньорите си от Западните Балкани, когато потребностите у нас бъдат задоволени.
МЗ няма да защитава търговски интерес, защитаваме вид ваксини, още веднъж подчерта той.

Министърът определи като лъжа, твърденията, че след първата доза РНК ваксина се постига 80% защита срещу вируса и не е необходимо да се поставя втора доза, изтъквайки, че няма нито едно представително проучване, че това е така и подчерта, че това са само междинни резултати.

За отпускането мерките: "Българите обикновено се давят на края на Дунава."

На среща с министъра на образованието днес ще се обсъждат два основни въпроса, съобщи Ангелов - за ваксинирането на учителите и за мерките след 4 февруари.

По думите му има няколко възможности – едната е свързана с постепенно връщане на учениците в клас, като най-оптималаната е връщането на 3 класа от 5 до 12 клас, като е възможна ротация на три седмици с редуване на присъствено и дистанционно обучение. Според Ангелов различни са и вариантите за имунизиране на желаещите учители - това може да става в лекарските кабинети в училищата от мобилни екипи или в районните здравни инспекции. Преценката ще е на местната РЗИ, обясни министърът.

Утре ще се проведе среща с министрите на икономиката и социалната политика, за да обсъдят кои мерки могат да бъдат разхлабени. 

"Българите се давят на края на Дунава, нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация. Една война не се печели със заплахи и опити на някой бранш да надвика останалите", коментира здравният министър по повод напрежението в отделни браншове. 

Той подчерта, че когато се обсъжда всяка от мерките, трябва да се гледа цялата картина и до какви резултати ще доведе евентуално отхлабване.

"Коронавирусът пренареди приоритетите ни и сега те са малко по-различни. Образованието и здравеопазването са най-важните в момента. Ресторантьорството и хотелиерството със сигурност са важни, но не са наш приоритет в момента", каза Костадин Ангелов.

Той каза още, че 45 дни преди изборите медицинският протокол за осигуряване на безопасно гласуване ще е готов.

"Да ни критикуват постоянно, без да дават отговори, е много лесно. Тези политически мераклии са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват с коронавируса", обобщи здравният министър.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!