40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени с превенция

България е на първо място в ЕС по тютюнопушене, изпреварва останалите държави със 7%

OFFNews 27 май 2022 в 10:31 1431 2

проф. Асен Дудов

Снимка PR Play

проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество

„Малко хора си дават сметка, че около 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез мерки за превенция и ранно откриване. Това е и една от основните цели, залегнали в Европейския план за борба с рака, която ще се опитаме да репликираме и надявам се реализираме успешно на територията на България като част от Националния противораков план“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, при откриването на форума.

Ракът на белия дроб е сред петте най-често срещани видове рак в страната както сред мъжете, така и сред жените. Това сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2020 г.

Проучване на Международната агенция за изследване на рака показва, че за същия период новодиагностицираните случаи на рак на белия дроб в България са 4300 – 5.6% от установените в Европа, а смъртните случаи са 3609.

Данните бяха представени при откриването на втората за тази година Национална конференция по онкология на тема: „Карцином на бял дроб. Малигнен меланом”, организирана от Българското онкологично научно дружество, която се провежда на 26 и 27 май.

В рамките на форума водещи специалисти в областта обменят опит по последните тенденции в диагностиката и лечението на рака на белия дроб. Дискутира се нискодозовата компютърна томография (НДКТ), съвременен метод за скрининг, който дава възможност за ранно откриване на аномалии и по-ранно започване на лечение, удължаване на преживяемостта и качеството на живот сред определени рискови групи.

Конференцията се провежда в навечерието на Международния ден за борба с тютюнопушенето, за да напомни, че именно активните пушачи са в най-висок риск от развитие на рак на белия дроб.

Според последния доклад на Европейската комисия относно здравния профил в България от 2017 г. разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в Европейския съюз и с близо 7% над средното за ЕС. 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима мъже, са ежедневни пушачи.

Равнището на тютюнопушене при младежите е също толкова високо, нареждайки ни на второ място в ЕС при 15-годишните момчета и на първо място при 15-годишните момичета, от които 30% са редовни пушачи.

1/3 от смъртните случаи вследствие на онкологични заболявания в световен мащаб се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, прекомерна консумация на алкохол, неподходящ хранителен режим и липса на физическа активност.

В началото на годината Българското онкологично научно дружество и асоциираните към него членове официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на проекта е да се подкрепи въвеждането на европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната ни.

БОНД и Националният онкологичен алианс работят съвместно и за информиране на българското общество и институциите по въпросите на съвременния подход към рака в посока превенция, ранна и иновативна диагностика, качествено и иновативно онкологично лечение и създаване на условия за адекватно качество на живот на засегнатите от онкологични заболявания.

Инициативата е придружена от комуникационна кампания под надслов „Заедно срещу рака“, чиято цел е да популяризира и разясни значението и етапите по създаване на Национален противораков план в страната, базиран на европейския модел. Стратегическа цел на информационната кампанията “Заедно срещу рака” е обществото да бъде информирано за нуждата от осигуряване на модерни и адекватни медицински грижи за пациентите с онкологични заболявания. Официален партньор на кампанията е Министерство на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

27.05 2022 в 11:34

Населението не е виновно,а колегията,която се отнася с явно пренебрежение на всякаква профилактика....и пари им дават за това и никакви резултати....така са свикнали вместо да свършат нещо,що да не вземат тия пари,без да си мръднат пръста....а колко е лесно да лекуваш рак в ранен стадии и е даже удоволствие,ама не би....затова сега ще мрат като мухи от нещо от което могат да се излекуват в 100%...

305

1

Katz

27.05 2022 в 10:47

Еми, да... просто, скотско и бедно население. То си личи не само по цигарите.
 
X

Предизборно със Светльо Витков