1000 жерави - кампания в подкрепа на хората с множествена склероза

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2022 в 13:49 1575 0

Фондация “МС – Мога Сам” и Plan to Be Generator стартират своята нова кампания за подкрепа на хора с диагнозата множествена склероза: 1000 жерави.

Създателката на двете организации Биляна Савова призовава да сгънем 1000 хартиени жерави в знак на съпричастност и материална подкрепа за хората с множествена склероза.

Каква е историята на жеравите от оригами

Сгъването на 1000 жерави има силна символика и връзка с човешкото самоосъзнаване. Всичко започва през 1945 г., когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима - действие, променило завинаги съдбите на стотици хиляди хора. По време на бомбардировката Садако Сасаки е на 24-месечна възраст и оцелява по-чудо, намирайки се едва на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата. За жалост радиацията бавно разбива крехкия ѝ организъм и едва на 12-годишна възраст тя заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци, докато болестта постоянно се влошава. Садако научава легендата за 1000-та жерава от своя приятелка и започнва да сгъва жерави с желанието да оздравее. Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а след като хартията ѝ свършва, започва да сгъва жерави от медицински листовки и дори от картички с пожелания за бързо оздравяване на други пациенти. Тъй като била много отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, но тя винаги повтаряла: "Всичко е наред. Аз имам план.”

Разказват, че Садако успяла да сгъне едва 644 жерава, преди да напусне този свят. Била погребана с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни приятели. Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди смъртта си, пожелала нито едно дете по света да няма нейната съдба, написвайки следното хайку: "Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно хората да умират по този начин".

Оттогава сгънатият жерав е символ, освен на надеждата, още и на мира.

Въпреки че Садако не успява да спаси собствения си живот чрез сгъването на 1000 жерави, нейната история може да спаси живота на много хора. „Това, което прави Биляна през всичките тези години е да кара хората да се вгледат в себе си и да се открият. 

Как можете да се включите в кампанията

Всеки, който иска да се включи в кампанията 1000 ЖЕРАВИ, може да го направи, като вземе своята кутия 1000 жерави от сайта myplantobe.com (още със закупуването на кутията се отделят 10%, които отиват в специалния фонд „Андрей“ на фондацията).

Кутията съдържа 1000 бели листа и инструкции как с изкуството оригами те да се преобразят в жерави. След като сгъне своите 1000 жерави, участникът в инициативата трябва да ги изпрати на фондация “МС - Мога Сам”.

Фондацията ще има грижата да превърне изящните оригами в красиво пано и да намери “осиновители” на тяхното хартиено ято - корпоративни и частни дарители, които да закупят създадената на ръка декоративна творба.

Всички средства ще бъдат събирани във фонд „Андрей“ на фондация “МС - Мога Сам”, който ще съфинансира хора с МС по пътя им на промяната и овладяването на тежката дегенеративна диагноза.

„Целта на този фонд е да осигурява превенция, трансформация, истинско лечение на хората с МС. Целта ни е мотивационна. В този свят на съревнования и сравнения, искаме да накараме хората да чуват желанията си. Защото без това, те няма как да се сбъднат.“ – казват организаторите.

За дарения, както и за повече информация за кампанията и останалите иницативи на “МС - Мога Сам”, можете да се свържете с Биляна Савова на - ms@mogasam.org

Сметката за дарения на фондацията е:

УниКредитБулбанк (BGN)
IBAN: BG21UNCR70001522310611
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: МС-МОГА САМ
основание: “Фонд АНДРЕЙ”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови