ВАС задължи кадровиците на Темида да разгледат и случая Жоси

OFFNews 16 май 2022 в 16:22 3382 4

Гешев

Снимка БТА

Върховният административен съд отмени частично решението на Пленума на Висшия съдебен съвет по случая "Жоси" и го задължи да го разгледа.

На 4 април ВСС отказа изобщо да се занимава с него, въпреки че аферата "Жоси" е един от мотивите на правосъдния министър Надежда Йорданова да иска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Върховните магистрати приемат, че искането на Йорданова за отстраняване на обвинител №1 е допустимо, когато засяга твърдения за извършени действия или бездействия в рамките на мандата на главния прокурор, започнал на 18 декември 2019 г. Но отхвърля като неоснователна жалбата на правосъдния министър да се търси отговорност на някой от "тримата големи" - шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд и главния прокурор, за събития отпреди встъпването им, защото техните качества са били преценени при избора им. Тези решения не могат да се ревизират.

На 4 април кадровиците на Темида дадоха старт на процедурата за освобождаването на Гешев. Тогава Пленумът на ВСС прие за допустими аргументите на министър Йорданова за отстраняване на обвинител №1 за събитията по време на протестите срещу кабинета "Борисов" и самия Гешев, както и данните за полицейско насилие. 

За искане до Европейския парламент за снемане имунитета на евродепутата Елена Йончева, направено от предшественика на Гешев - Сотир Цацаров, но сегашният обвинител №1 не е предприел необходимите действия за обективно разследване, с което е накърнил престижа на съдебната власт, кадровиците решиха, че има частична недопустимост.

По казуса с нарушаването на Конвенцията за правата на човека по делото "Баневи срещу България", когато Гешев публично е дал подробности в качеството му на зам. главен прокурор, и така е нарушил презумпцията за невиновност и е уронил авторитета на съдебната власт членовете на съдебния съвет решиха, че оставят без разглеждане действията му.

ВСС разгледа амблок искането на Надежда Йорданова по казусите "Осемте джуджета", арогантното поведение на Гешев по проблеми със случайното разпределение на делата, незаконосъобразна инструкция, издадена от главния прокурор, както и за бездействие му по случая с отравянето на Емилиян Гебрев и изгонването на руски дипломати. Кадровиците приеха за редовно и допустимо да ги разгледат.

Случаят "Жоси", по който Йорданова твърди, че прокуратурата е бездействала при разследването, разпали страстите в съвета тогава. Споровете тръгнаха от призив да се спазва добрият тон и да спрат нападките към министър Йорданова и обидите за компетенцията на нейните експерти и прераснаха в атака към изпълнителната власт, че прави квалификации и обижда членовете на ВСС. В крайна сметка Пленумът отказа да го разгледа.

Надежда Йорданова обжалва пред ВАС това решение.

Сега ВАС цитира Конституцията и посочва, че "тримата големи" в съдебната власт се назначават и освобождават от президента по предложение на ВСС. Като причина за освобождаването им е навършване на 65 г., оставка, влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, трайна фактическа невъзможност за изпълняване на задълженията за повече от година, тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

"Предвид изложеното обжалваните решения на Пленума на ВСС, с които се приема, че е недопустимо разглеждане на предложението на министъра на правосъдието в процедура по чл. 175 ЗСВ по отношение на действия и бездействия преди заемане на длъжността 18.12.2019 г. са законосъобразни, а жалбата срещу тях неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена", се казва в решението на ВАС.

То може да се обжалва в 7-дневен срок пред петчленен състав на съда.

На 18 май ВСС ще обсъди до същество предложенията на Йорданова и на проф. Янаки Стоилов, с които двамата поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

4

230 млрд баксов

16.05 2022 в 21:10

Да живее мафията, рекета и правовата държава!
Смешен си, брато! Той бил рекетьор, ама преди да стане ГП.
Обаче мутроПитеците имате напредък, вече признавате, че е рекетьор.
Във вашата ПРАВОВА държава, никой не иска да живее, затова България изчезва!!

75

2

230 млрд баксов

16.05 2022 в 18:50

Случая Жоси:
Съдружникът на фирма Жоси - Георги Цолов Георгиев
преписва 2,5% от фирмата си на бащата на Иван Гешев, а
ВСС отказва да разгледа случая.

Не главен прокурор а ГЛАВЕН РЕКЕТЬОР на републиката.

 
X

Да помогнем на украинските деца!