ВСС даде старт на процедурата за предсрочното отстраняване на Гешев

На 12 април кадровиците на Темида ще разгледат по същество предложението на правосъдния министър

Даниела Добрева 04 април 2022 в 16:05 6229 2

Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за действията и бездействията му на поста. Заседанието по предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова по същество ВСС ще разгледа другия вторник, 12 април, от 9:30 часа. 

Кадровиците допуснаха до цялостно разглеждане пет случая и частично другите четири от представените от Йорданова 9 мотива.

До това решение се стигна след почивка за редактиране на диспозитива в продължилото над 5 часа заседание. Членът на ВСС Атанаска Дишева се усъмни, че кадровиците няма да съберат кворум и днешното заседание ще пропадне, но бе опровергана. Дишева се мотивира с предишно заседание на съдебния съвет, на което Георги Чолаков отговори, че става дума за прецедент, а не за практика.

В началото на заседанието Гешев защити позицията си и иронично подхвърли към Надежда Йорданова, че искането й куца:

"Субективното мнение на министър Йорданова уважавам изключително много, но аз изпълнявам правомощията си по Конституция. В предложенията на министър Йорданова се съдържат идеи, че нямам право да изразявам мнение. Задължение на главния прокурор е да изразява мнение и да защити прокуратурата. Това показва недостатъчно познаване на функциите на главния прокурор и прокуратурата, затова прилагам промените в Конституцията отпреди 6 г. Предполагам, че г-жа Йорданова е запозната с тях, но може би служители в МП не ги знаят", каза Гешев и препоръча да се чете внимателно българското законодателство и Конституцията на страната. 

Той декларира, че не се притеснява от нищо, защото не вижда юридически аргументи за отстраняването си. 

ВСС прие за допустимо предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев за събитията по време на протестите срещу кабинета "Борисов" и самия Гешев, както и данните за полицейско насилие. Един от аргументите е, че действията и бездействията са извършени по времето, когато Гешев е бил главен прокурор.

За искане до Европейския парламент за снемане имунитета на евродепутата Елена Йончева, направено от предшественика на Гешев - Сотир Цацаров, но сегашният обвинител №1 не е предприел необходимите действия за обективно разследване, с което е накърнил престижа на съдебната власт, кадровиците на Темида решиха, че има частична недопустимост за периода преди Гешев да стане главен прокурор на 18 декември 2019 г. Така решението ще може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. В бъдеща дискусия ще се спрат само на твърденията, че ръководителят на държавното обвинение не е предприел действия за оттегляне на искането за снемане на имунитета на Йончева.

Междувременно стана ясно, че има хакерска атака и прякото излъчване е било прекъснато за 15-ина минути и е могло да се гледа само във ВСС и журналистите в сградата. Кадровиците решиха заседанието да продължи, без да преповтарят вече направените изявления.

По казуса с нарушаването на Конвенцията за правата на човека по делото "Баневи срещу България", когато Гешев публично е дал подробности в качеството му на зам. главен прокурор, и така е нарушил презумпцията за невиновност и е уронил авторитета на съдебната власт членовете на съдебния съвет решиха, че оставят без разглеждане действията на Гешев преди да оглави държаното обвинение. Това решение също може да се обжалва. ВСС допусна за разглеждане казуса в останалата му част.  

През октомври 2021 г. Баневи осъдиха България в ЕСПЧ и съдът постанови да им бъде платено обезщетение от около 20 000 евро.

ВСС разгледа амблок искането на Надежда Йорданова по казусите "Осемте джуджета", арогантното поведение на Гешев по проблеми със случайното разпределение на делата, незаконосъобразна инструкция, издадена от главния прокурор, както и за бездействие му по случая с отравянето на Емилиян Гебрев и изгонването на руски дипломати. Кадровиците приеха за редовно и допустимо да ги разгледат.

Гешев обясни, че инструкции не издава, а указания. А за шпионите на Руската федерация препоръча да се четат споразуменията.  

Случаят "Жоси", по който Йорданова твърди, че прокуратурата е бездействала при разследването, разпали страстите в съвета. Споровете тръгнаха от призив да се спазва добрият тон и да спрат нападките към министър Йорданова и обидите за компетенцията на нейните експерти и прераснаха в атака към изпълнителната власт, че прави квалификации и обижда членовете на ВСС.  

Гешев обяви, че баща му има записани два дяла от по 100 лв., а истината по въпроса е, че наистина има 83-годишен баща, пълнолетен е и може да се защити. Това били практики за тормоз от времето на Априлския пленум. МВР се използвало за натиск върху магистрати. 

"Явно баща ми е виновен, защото съм му син", коментира още Иван Гешев.

Пленумът на ВСС оставя без разглеждането действията на Гешев преди да оглави прокуратурата. В останалата част решението също не бе подкрепено. 

Поредицата коментари за адвокатурата, оценени като тенденциозни, са също повод за уронване на престижа на съдебната власт, смята правосъдният министър. Според Гешев не е укоримо да бъдат изпратени две произведения на български класици („Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков) на неправителствена организация (става бума за Българския хелзинкски комитет - бел. ред.). Той отрече да влага ирония в думите си. Казусът ще бъде разгледана от Прокурорската колегия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

2

Kиро Ванкувара

05.04 2022 в 20:00

Интересно е в случая, каква скрита грешка е оставена за провала на процедурата.

75

1

230 млрд баксов

04.04 2022 в 18:55

12 април (вторник) е денят на авиацията и космонавтиката.

Време е мафиота гешеФ да ИЗЛЕТИ от прокуратурата.

Всички които милеят за България, пред ВВС на 12-ти.
В обедната почивка и след работа (ул. „Екзарх Йосиф“ №12 - до Халите).

ОСТАВКА ГЕШЕВ!!! МАФИЯТА ВЪН!!!

Носете свирки, тромби и български знамена! Да живее България!