ВАС пак се произнесе в полза на ''Евролаб 2011'' на Капитан Андреево, алармира АКФ

OFFNews 20 декември 2023 в 13:13 4486 5

Снимка Архив

Върховният административен съд издаде второ решение в полза на "Евролаб 2011" - скандалната фирма за фитосанитарен контрол на най-големия ни контролно пропускателен пункт "Капитан Андреево", алармира "Антикорупционен фонд".

Днес от фондацията съобщиха за поредно незаконосъобразно решение на Върховния административен съд (ВАС) по казус с пряко отношение към националната сигурност и безопасността на храните не само в България, но и в Европейския съюз.

На 15-ти декември тази година, в навечерието на коледните празници, ВАС издаде второ решение в полза на “Евролаб 2011“ ЕООД, свързано със скандала на контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“.

Името на частното дружество нашумя през 2021г. когато стана ясно, че то де факто е иззело от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) функциите по осъществяване на фитосанитарен контрол на граничния пункт. От април 2022г. БАБХ опитва да си върне контрола върху граничния пункт, а „Евролаб 2011“ оспорва пред различни съдебни инстанции.

"След едно незаконосъобразно решение по казуса от юли миналата година, преди няколко дни ВАС отново се произнесе в разрез със закона, възпрепятствайки опитите на БАБХ да защити интересите на гражданите след години бездействие", каза директорът на АКФ Бойко Станкушев.

Решението е относно заповед на изпълнителния директор на БАБХ, издадена през август 2022г., според която проверките по официален фитосанитарен, ветеринарно-медицински контрол и контрол на продукти от неживотински произход и свързаните товаро-разтоварни дейности и лабораторни анализи ще се извършват единствено от служители на БАБХ и с оборудване на агенцията.

"Заповедта цели да спре порочна практика, установена от години на "Капитан Андреево", а именно частно дружество, което няма такива правомощия и едновременно е представител и на вносители на храни, на практика да има контрол върху осъществявания от БАБХ контрол за качество и безопасност на храните", коментира правният експерт в АКФ Лора Георгиева.

През февруари 2012г. БАБХ незаконно отдава под наем на новоучреденото дружество „Стоп груп“ ЕООД (със сегашно наименование „Интерпред еврологистик“ ЕООД) шест сгради на територията на ГКПП „Капитан Андреево“. АКФ подробно анализира тези договори в становище от октомври 2022 г. Сградите са публична държавна собственост с предназначение за осъществяване на официален контрол на качеството и безопасността на храните.

Законът изрично забранява предоставянето им на трети лица и ползването им с различно предназначение. Въпреки това дружеството – наемател ги ползва за „подготовка“ за осъществяване на физически проверки на товарите и за разполагане на лаборатория, а на служителите на БАБХ е разрешено да осъществяват официален контрол в тези сгради, но с посредничеството на служителите на частното дружество.

Договорът за наем е със срок 10 години и е преподписан предсрочно, в 22:26 часа на 31.12.2021 г. с новоучреденото „Евролаб 2011“ ЕООД, с едноличен собственик Васил Димитров – дългогодишен служител на „Интерпред еврологистик“ ЕООД.

От февруари 2012 г. до април 2022г., официалният контрол на храните се извършва в незаконно наетите сгради, а анализите на пробите за фитосанитарен контрол – само и единствено в частната лаборатория „Евро лаб“, разположена в една от тези сгради. Освен такси за лабораторните анализи, фирмата събира и значителни по размер такси за разтоварването и товаренето на стоките, подлежащи на контрол.

От АКФ посочват, че не е ясно защо се толерира практика в директно противоречие с Регламент (ЕС) 625/2017 на Европейския парламент и на Съвета и на Закона за управление на агрохранителната верига, съгласно които БАБХ е компетентният държавен орган за осъществяване на задълбочен, ефективен и последователен официален контрол по безопасност на храните.

"Можем само да гадаем какво е било качеството на контрола върху внасяните в продължение на години хранителни продукти от страни извън Европейския съюз. В този ред на мисли, заповедта на изпълнителния директор на БАБХ е мотивирана от необходимостта от спешни мерки, свързани с безопасността на храните", каза Георгиева. 

Според европейските регламенти БАБХ е органът, който отговаря за осигуряването на ефективен официален контрол и действията по извършването му, като вземане на проби, товаро-разтоварна дейност и други, следва да се извършват само от служители и с оборудване на агенцията, освен ако самата БАБХ не реши да делегира част от задълженията си на трети лица. Оператори като „Евролаб 2011“ нямат никакви самостоятелни права, напротив имат задължения да спазват наложените от органите на официален контрол - в случая БАБХ правила за осъществяване на този контрол, посочват от АКФ. 

"Със или без оспорваната от "Евролаб 2011" в съда заповед, това е редът, по който следва да се осъществява официалният контрол. Самата заповед е издадена с цел преодоляване на положението на системно неспазване на закона", каза Георгиева. 

В продължение на няколко месеца преди издаването на заповедта, БАБХ прави опити да осъществява контролната дейност в пълен обем и да събира установените от закона държавни такси. От април 2022г. БАБХ предприема стъпки да прекрати договорите за наем, както и фактическия монопол на „Евролаб 2011“ по лабораторно изследване. „Евролаб 2011“ се противопоставя физически и по съдебен ред.

Решението на ВАС от декември не е първото в полза на частното дружество. Отменената заповед е издадена след незаконосъобразно определение на съдебната институция от 19-ти юли 2022г., с което тя задължава БАБХ да прекрати възпрепятстването на служители на „Евролаб 2011“ да извършват товаро-разтоварна дейност на границата.

„Казусът „Капитан Андреево“ подхранва критичното отношение към приемането ни като пълноправен член на Шенгенското пространство и обяснява защо според някои анализатори България отговаря на определението за завладяна държава. Всяко забавяне в прекратяването на подобни порочни практики има нежелани последици за здравето на гражданите и националната сигурност и с решенията си ВАС по-скоро пречи на БАБХ да защити публичния интерес", заяви Станкушев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

20.12 2023 в 22:32

Шенген здравей наркотрафик

4038

4

Moirae

20.12 2023 в 21:30

ВАС=ГЕРБ=ДПС. Помним как ВАС фалшифицира изборите за съдии във ВСС. Отвоюването на държава, като България, е и ще бъде бавен процес.

-1650

3

ob1

20.12 2023 в 14:15

Ае ВАС чии интереси защитава?!? Очевидно не на държавата, тогава #КОЙ?

-529

2

6екеr4о

20.12 2023 в 14:03

Алчни, та още по-алчни!

1935

1

Муню

20.12 2023 в 13:48

Тея тотално се ******!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!