Невнесена навреме такса от 70 лв. остави частниците от ''Евролаб'' на ''Капитан Андреево'' (обновена)

OFFNews 23 януари 2023 в 16:05 4902 2

пункт

Снимка Архив

ГКПП "Капитан Андреево"

Частниците от "Евролаб" остават в помещенията на ГКПП "Капитан Андреево" заради мудността на Българската агенция по безопасност на храните, която пропуснала да внесе в срок таксата от 70 лв. за обжалване на решението на Административния съд София-град, съобщиха от ВАС.

Административното дело бе образувано по жалба на изпълнителния директор на БАБХ.

Затова върховните магистрати оставят в сила определението на АССГ, с което бе спряно искане за анулиране на договора за наем с държавата.

"Преди да се произнесат по спора, върховните магистрати са извършили служебна проверка в счетоводството на ВАС. От приложените към касационното производство документи (две преводни нареждания) е видно, че преводът от 70 лв. на БАБХ е извършен от банката на 22.11.2022 г. – когато е референцията на банката изпълнител. Като е наредил превод следобед на последния ден и е ползвал система за банково разплащане, която да позволява нареденият превод да бъде внесен на следващия ден, частният жалбоподател сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден (без значение е датата на постъпването ѝ по сметка на Върховният административен съд)", мотивират се от ВАС.

На 5 декември "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в Държавната агенция "Национална сигурност" срещу БАБХ за "установени бездействия, които възпрепятстват агенцията от защита на интересите ѝ във връзка с граничния контрол на "Капитан Андреево". Пред ДАНС бившият зам.-министър на земеделието и депутат от ПП Иван Христанов заяви, че едно от най-важните дела е безвъзвратно загубено и че държавният интерес не е защитен.

Още тогава експремиерът Кирил Петков отбеляза, че БАБХ ще загуби заради нежелание да внесе таксата.

"Както знаем "златната лаборатория" на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз, обжалва своите дела и по някаква случайност служител на БАБХ решава, че няма да плати своите такси и по този начин опропастява на трета инстанция това дело", каза той.

До средата на 2022 г. "Евролаб" извършваше товаро-разтоварната дейност на граничния пункт, изследваше храните и изпълняваше функциите на оператор по товарите. През май м.г. кабинетът "Петков" отне фитосанитарния контрол на "Евролаб" и прати пробите в държавна лаборатория в София. 

Собственикът на частната компания Васил Димитров се ожали, че налагането на задължението за поставяне на камери ГКПП-то е в правомощията на гранична полиция и че всякакви други действия от страна на "Евролаб" в района на държавната граница ще са незаконни. 

Няколко дни преди това депутатът от ПП Росен Костурков съобщи, че представител на "Евролаб 2011" е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Костурков твърдеше, че парите са предложени с цел фирмата да запази дейността си. А Иван Христанов обяви, че на камерите на ГКПП "Капитан Андреево" за 10 г. няма нито един запис. По думите му полицейски екип е установил, че трите камери там са наведени надолу, а кабелите им водят наникъде.

В края на 2021 г. с договор, подписан от временно изпълняващия длъжността директор на БАБХ Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ, "Евролаб" получава правото да извършва ревизия на пробите за срок от 10 г. Договорът е подписан въпреки забрана на тогавашния аграрен министър Иван Иванов. Същия ден Христо Даскалов оглавява агенцията.

През август ВАС спря предварителното изпълнение на заповедта на Христо Даскалов частниците незабавно да опразнят помещенията на границата. Самият Даскалов бе избран за депутат и бе уволнен от кабинета на Гълъб Донев. На поста в БАБХ бе върнат предишният Христо Вълчанов. Зам.-министърът на земеделието Крум Неделков обяви причината за уволнението с факта, че "в абсолютно нарушение на изборното законодателство Христо Даскалов се връща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати". По думите му същия ден Даскалов приема разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ.

Според Даскалов за 10 г. България е загубила около 1 милиард лева заради това, че частна фирма е извършвала фитосанитарния контрол на граничния пункт. На Даскалов му бе предложен подкуп, за да не закача фирмата на границата - външна за ЕС.

Междувременно одит на главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия установи сериозните пропуски в граничния контрол за предходните 10 г. Ревизията бе направена по покана на кабинета "Петков".

В понеделник следобяд от БАБХ изпратиха свое становище по казуса до медиите:

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се съобрази с определението на Върховния административен съд. Определението на съда не променя създадената организация на ГКПП "Капитан Андреево".

БАБХ продължава да извършва всички дейности, част от официалния контрол - товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол.

Съобразявайки се с определението на съда БАБХ, ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

2

Lpp

23.01 2023 в 19:22

Браво, браво.
Мунчо и Буци са си ебаси ортаците.
Служебните боклуци на Мунчо, оставиха престъпната схема на Баце.
А депесарцко/герберския трол, как се мъчи да прехвърли проблема от болната, на здравата глава.
Ей, трол рашистки, ПП ли управляваха 12 години, те ли я наместиха там тая, пробита фирма?
Дали задкулисието, не им бутна правителството, освен за 70 руски шпионина и за това, че им разрита схемата на Капитан Андреево?

934

1

демократ2022

23.01 2023 в 16:19

Съвсем нарочно не е внесена тази такса, за да се върне ЕвроГраб на границата.