Цацаров спусна указания за бърза реакция за защита на пострадалите от домашно насилие

OFFNews 30 април 2018 в 18:11 6315 1

Главният прокурор Сотир Цацаров спусна указания за бърза реакция за защита на пострадалите при домашно насилие.

Заповед на Цацаров от днес обяснява на прокурорите стъпка по стъпка действията, които трябва да предприемат при сигнали за домашно насилие, закана за убийство и нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, съобщи news.lex.bg.

В указанията са описани действията в случаите, когато пострадалият подава оплакване лично или дистанционно.

Според указанията при лично явяване прокурорът незабавно трябва да заведе жалбата в деловодната система, след което да извърши справка в Унифицираната система на прокуратурата за наличието на други преписки и досъдебни производства, свързани с подателя на жалбата и човека, срещу когото е насочена тя. Справката се прилага към съобщението и всичко се докладва на дежурния прокурор.

Той пък трябва да снеме обяснения от пострадалия и да му даде да попълни формуляр, съдържащ информация за правата му и за това какво може да предприеме в съответния случай. Ако има данни за непосредствена опасност за живота му, веднага трябва да се уведоми полицията, която ще получава и всички материали, включително по електронен път. 

Когато материалите са постъпили в прокуратурата по пощата, тогава обвинителят уведомява жалбоподателя за това, че на МВР се възлага извършването на проверка.

Ако пък случайно сигналът бъде подаден до различна от компетентната прокуратура, то тя не се освобождава от отговорност, обвинителят отново трябва да направи справките в системата, да преценява неотложността на случая и при необходимост веднага да изпраща всички материали на компетентната прокуратура, като това отново може да стане по мейл, факс и др.

Когато преписката отиде при наблюдаващия прокурор, той може да извърши лична проверка, да възложи такава на МВР или да образува досъдебно производство. Независимо какво ще предприеме, той задължително преценява необходимостта от сезиране на съответната дирекция "Социално подпомагане".


Наблюдаващият прокурор задължително ще трябва да установи кой, кога, къде и при какви обстоятелства е осъществено насилието, предприети ли са мерки за защита и с какъв резултат, има ли очевидци или документи и други материали, подкрепящи твърденията; дали обвиненият в домашно насилие страда от психично заболяване и дали е действал под влияние на алкохол или наркотици; притежава ли оръжие и има ли разрешение за него; заведени ли са в структурите на МВР, в прокуратурата или в други компетентни органи други сигнали с твърдения за осъществено домашно насилие, за отправени закани с убийство или нарушена заповед за защита и какви мерки са били предприети; присъствало ли е дете на местопроизшествието.

След като прокурорът установи тези факти и прецени, че трябва да започне разследване - то се провежда приоритетно, съобразно методиката и тактиката на разследване на съответните видове престъпления от общ характер. За всеки конкретен случай наблюдаващият прокурор преценява дали е необходимо назначаването на експертиза. При привличане на дадено лице като обвиняем прокурорът трябва да извърши задълбочена преценка за необходимостта от вземане на мярка за неотклонение и нейния вид, както и на мерки за защита на пострадалия.

Ако съдът измени мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека, обвинителят веднага трябва да уведоми за това жертвата на домашно насилие и полицейското управление, на чиято територия живее тя.

Ако наблюдаващият прокурор откаже да образува досъдебно производство, защото престъплението е от частен характер, тогава той трябва да обясни на пострадалия, че може да подаде тъжба до районния съд по местоизвършване на деянието. Ако деянието пък не представлява въобще престъпление, тогава прокурорът трябва да обясни на жалбоподателя какви са правата му по Закона за защита от домашното насилие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

08.05 2018 в 20:48

Не мога да разбера Пожарникаря що за карикатура докара
от Пловдив и назначи в столицата за Главен прокурор:
"Главният прокурор Сотир Цацаров спусна указания
за бърза реакция за защита на пострадалите при
домашно насилие " !
Човек да се чуди и мае с какви елементарни неща се
занимава този човек, след като съдебната ни система
постоянно боксува с подобни юридически парадокси,
като този срещу един доказал се международен престъпник,
в лицето на Брендо /който го търси половин Европа
за наркотрафик/, а в България делото му се влачи 12 години
и когато то приключва с една смехотворна присъда,
се установява че той е в . . .неизвестност !
Срам и позор за българската държава
и родната ни правосъдна система,
господин министър-председателю . . .