Вера Йоурова в София: Истанбулската конвенция не задължава държавата да узакони еднополовите бракове

OFFNews 30 април 2018 в 16:07 5335 4

Снимка БГНЕС

Вера Йоурова

Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки да я приемат и не принуждава държавите да приемат браковете между лица от един и същи пол, което беше в центъра на дебата в България и други държави членки.

В това увери европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова дискусия с граждани на тема „Насилието над жените: отговорът на ЕС“, която се проведе в София.

"Мислих, че може би трябва да дойда отново в България и да се разбере защо подходът на много хора от вашата страна е толкова критичен към Истанбулската конвенция", призна еврокомисарят, предаде БГНЕС.

По думите на Йоурова конвенцията е много практически ориентирана. „Това е много ясно законодателство, което е насочено към насилието. Във всички държави членки на ЕС жените в една или друга степен са били обект на насилие и нещата не са се променили много през последните години. Трябва да съчетаем различни мерки как да намалим това насилие, как да се помогне на жените и децата в семействата. Имаме законодателство, имаме и много други мерки, които могат да ни помогнат днес“, коментира еврокомисарят.

От друга страна, тя заяви, че ЕК не оказва натиск върху никоя държава, а съвсем честно се опитва да убеди държавите да ратифицират Истанбулската конвенция. 

Според Йоурова славянските държави не правим разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация. „Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност. В своята работа много стриктно разграничавам полова и сексуална ориентация. Може би в някои случаи е имало погрешен превод на това, което правя“, посочи тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

4

SC

30.04 2018 в 20:29

Не директно, но задължава държавата да признае съществуването на „социален пол“. Това е основата на джендър идеологията - полът ти е такъв, какъвто си въобразяваш че е, а не такъв, какъвто фактически е. И всички трябва да се съобразяват с твоята фантазия. А оттам до еднополовите бракове стъпката е съвсем малка.

12270

3

HristoSliven

30.04 2018 в 20:04

Така - бавно и по-полека, пак опитват да ни пробутат тази...конституция на съединителите! Ако ни "успят", може и номера им да мине. Обаче-днес ст.д. по медиите, че сериозно се обсъжда въпроса, най-общо казано, за самоличността на роботите и как да носят отговорсност при увреждане на човек! Та, следва въпрос, "уважаеми" джендъри - ако роботче атакува някой от вашите, как ще го накажат според ИК?!

15914

2

поп Дръвчо

30.04 2018 в 18:08

Щом "здравите сили" са казали че Истанбулската Конвенция е за еднополовите, значи е така. Какво тук значи някакъв си текст?

8500

1

boreto2

30.04 2018 в 16:19

Като се приеме Конвенцията и насилието ще изчезне. Ха, Ха, Ха Промяната на мисленето и отношенията не става с Конвенция, а с образование.