Свидетел по дело срещу Цветанов получи условна присъда

OFFNews 12 юни 2014 в 10:12 1671 0

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров получи условна присъда от 1 година затвор за нерегламентирано използване на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства (СРС).

Това е единственото от четирите повдигнати му обвинения, по които той бе признат за виновен от Окръжния съд във Велико Търново. Орлин Тодоров е осъден също така да плати 2000 лева глоба и 2000 лв. разноски по делото, съобщава „Правен свят“.

Бившият шеф на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново беше един от основните свидетели по делото срещу Цветан Цветанов, по което бившият вътрешен министър получи четири години затвор. Обвиненията срещу Цветанов бяха, че умишлено е отказал употребата на СРС срещу Орлин Тодоров, който е бил разследван за корупция.

Присъдата срещу Орлин Тодоров е за това, че е използвал информация от СРС извън целите, за които тя е събрана. В същото време прокуратурата отказа да образува дело срещу Цветанов по същото обвинение за далеч по драстичен случай - четенето на СРС-та от парламентарната трибуна по случая с "бебето от фризера" в Горна Оряховица.

Състав на Окръжния съд във Велико Търново с председател и докладчик съдия Пламен Борисов призна Тодоров за виновен за това, че в периода 2010-2011 г. е съобщавал информация от СРС-та на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката си Красимира Михайлова.

Обвинението и вчерашната присъда срещу Тодоров имат пряка връзка със скандала за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, тъй като Тодоров е изнасял информация от горнооряховския случай, събрана със СРС. Той разказал на бизнесмена Петър Христов за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица – Миролюб Кожухаров. Информацията той споделил и с журналистката от "Стандарт" Екатерина Праматарова и така в изданието за пръв път е публикувана статия със заглавие "Бебе във фризера". Други разследвания, за които Тодоров е изнасял информация, са "Килърите" и "Фалшификаторите".

Орлин Тодоров обаче бе оправдан от съда по всички останали обвинения. Той имаше обвинение и за разгласяване на информация от няколко досъдебни производства, която представлява държавна тайна. Според прокуратурата и по тези случаи Тодоров е споделял информацията основно с бизнесмена Христов.

Съдът оправда бившия антимафиот и по обвинението за злоупотреба със служебно положение, според което той поискал от свидетел да достави детска люлка и пързалка на приятелката му Красимира Михайлова, въпреки че знаел, че те са крадени.
Този случай бе цитиран и покрай делото на Цветанов за отказаните СРС-та. Миналата година защитникът на Цветанов адвокат Менко Менков определи обвинението срещу него като доста екзотично, защото ставало дума за прилагане на СРС във връзка с кражба на една катерушка и една пързалка от село Първомайци през 2009 г. След това пък главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че нещата са по-сериозни. "Да, катерушка има, да, пързалка има. Да не говорим с факти от делото, а да говорим хипотетично", поясни Цацаров, след което предложи на журналистите да си представят, че се разследва кражба на цял такъв комплекс от съоръжения пред един хотел, които полицейски служител е поръчал на криминално проявени лица, за да бъдат преместени пред друг хотел, който е стопанисван от него.

Съдът прие, че Тодоров е невинен още за това, че разпоредил на полицейски шеф в Горна Оряховица да освободи задържан за хулиганство, че правил справки за собственици на коли по искане на приятели, проверявал хора за криминални и съдебни регистрации след запитване от журналисти, изнасял информация за разследвания без разрешение на наблюдаващия прокурор, въздействал на катаджии да не глобяват негов приятел. Със същата цел въздействал също на шеф на пожарната и на директор на Регионална дирекция към Комисията за защита на потребителите. Последното обвинение, по което Тодоров бе оправдан е, че склонявал разследващи полицаи да нарушат задълженията си с цел да не се повдига обвинение на негов близък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови