Прокуратурата отказа да разследва Цветанов за "бебето от фризера"

OFFNews 27 ноември 2013 в 08:07 3037 8

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

 

За втори път прокуратурата отказа да образува дело срещу Цветан Цветанов по т.нар. случай "Горна Оряховица", съобщава "Правен свят".

Прокуратурата започна проверка по случая, при който бившият вътрешен министър огласи от трибуната на Народното събрание стенограма от СРС на разговори на лекари от Горна Оряховица, станал по-известен като “бебето от фризера”. Лекарите бяха обвинени от бившия вътрешен министър, че са умъртвили новородено. Цветанов изчете разсекретени записи от разговори на докторите, от които ставало ясно, че бебето е родено живо, но хвърлено във фризера. “Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс”, каза тогава Цветанов пред депутатите.

На 14 април тази година обаче прокуратурата обяви, че разследването срещу медиците е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. Цветанов пък се извини на набедените от него лекари.

На 14 ноември наблюдаващият случая прокурор е постановил отказ да образуване дело поради липса на извършено престъпление.

Много преди експертизата да потвърди, че лекарите не са извършили престъпление, прокуратурата бе сезирана от депутати от Коалиция за България със сигнал за извършено престъпление от министър Цветанов за използване на данни, събрани със СРС, извън нейното предназначение за целите на наказателното производство или за опазване на националната сигурност.

Основният мотив на държавното обвинение за втория отказ от разследване е, че преди да огласи тези данни, Цветан Цветанов е получил писмено и устно разрешение от прокуратурата. Установено е, че в 10.45 часа на 3 декември 2010 г. по телефона прокурор е дал позволение на Цветанов да обяви данните от записаните разговори на докторите.

В 11.30 ч. същия ден самата прокуратура във Велико Търново дава пресконференция по случая. А изказването на Цветанов е направено в 12.00 часа, е установила прокурорската проверка.

Любопитен момент в случая е, че наблюдаващият прокурор писмено е дал разрешение на Цветанов да обяви само и единствено имената на докторите, но не и съдържанието разговорите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!