Синът на Костинбродския получи 8 г. затвор за ръководене на Фирмата, наркотици и подготовка на убийство

OFFNews 18 февруари 2021 в 15:05 3542 0

Затвор от по 8 г. и 4 г. постанови Специализираният наказателен съд на Иван Йосифов - син на Йосиф Йосифов-Костинбродския, и П.С. за ръководене на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София. Групата получи прозвището "Фирмата".

Двамата са обвиняеми и за подготовка на убийството на двама прокурори и двама разследващи полицаи.

Подсъдимият по същото дело С.Г. получи 5 г. затвор за подбудителство на ръководителите на групата да организират покушенията. Поръчката била възложена от С.Г. от затвора, където изтърпявал наказание за друго престъпление.

На двама от подсъдимите по делото съдът наложи ефективни наказания от по 5 г. "лишаване от свобода", а на други двама – по 4 г.

Десетима от подсъдимите за участие в престъпното сдружение признаха вината си преди приключване на съдебното следствие, постигнаха споразумения с прокуратурата и вече изтърпяват ефективни наказания от 2 до 4 г. затвор.

Събраните от прокуратурата доказателства по делото сочат, че Йосифов и П.С. организирали престъпната група в началото на 2018 г. Целта била не само производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, но и установяване на монопол на наркоразпространението в града. За целта били налагани силови методи над конкуренти, дилъри и длъжници. Кой да бъде наказан или принуждаван определяли ръководителите.

Групата разпространявала цялата гама от наркотични вещества, като най-често се снабдявала със стока на едро от нелегални търговци от Турция и Македония. Освен това "Фирмата" сама произвеждала амфетамин и марихуана в Костинброд с личното участие на Йосифов, имала и своя складова база във вила край града.

За кратко време участниците изградили мрежа от свои разпространители в различни квартали на столицата. Със заплахи и побои за тях били принуждавани да работят местни дилъри, в т.ч. и 13-14-годишни ученици. Групата разполагала с общ автомобилен парк, спазвала и строга конспиративност в контактите между участниците. За всеки наркотик било използвано кодово название: кокаинът бил наричан „лъвове“, хероинът – „кафе“, екстазито – „копчета“ или „бонбони“, марихуаната – „коприва“ или „долари“, амфетаминът – „алфа ромео“, „камък“ или „сиренце“ и пр.

Още в средата на 2018 г. престъпното сдружение постигнало рекорд в разпространението за ден – килограм марихуана, 10 000 таблетки екстази, почти килограм амфетамини.

Групата организирала разправа и с хората, които пречели за бързо развиващата им се незаконна дейност - прокурори и служители в МВР, които водели разследвания и участвали в съдебни заседания срещу участници в престъпното сдружение и техни близки.

През май 2018 г. по поръчение на С.Г. ръководителите на групата планирали покушенията на двама магистрати и двама полицаи. Това включвало осигуряването на оръжия и преки извършители, установяването на адреси и автомобили, обичайните им маршрути и навици. С подготовката се заели Йосифов и С.П. До изпълнение на планираните покушения не се стигнало поради разкриването и задържането на участниците на 27 юни 2018 г.

Отново по поръчение на С.Г. през 2016 г. надзирател в Софийския затвор бе убит, дилър на наркотици бе тежко ранен с мачете, а маскирани пребиха началника на Клиниката по ортопедия в болница "Св. Анна" проф. Стефан Станчев. Вследствие на побоя докторът загуби едното си око. За тези деяния С.Г. е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд.

Присъдите на Специализирания наказателен съд на седмината участници във "Фирмата" не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови