Съдът спря референдума за скандалното сметище на Самоков

Александра Маркарян Последна промяна на 13 януари 2016 в 18:35 6607 7

Административният съд на София-област спря опита на жители на Самоков да осуетят изграждането на депо за отпадъци в опасна близост до водадайната зона на София.

С решение от 29 декември 2015 г. съдът в състав: Мария Попова (председател), Любомир Гайдов и Велислава Кипрова (членове), отхвърля жалбите на Инициативен комитет за провеждане на местен референдум в община Самоков и на подписалия се в подписката за провеждането на допитването Бойко Хаджийски. Съдът присъжда разноските по делото - 1000 лева - да бъдат заплатени от Комитета и Хаджийски.

Жалбите са срещу решението на Общинския съвет на Самоков да отхвърли предложението за провеждане на референдум.

Проектът

Депото трябва да се изгради в село Драгушиново и там да се депонират отпадъците на общините Самоков, Костенец, Ихтиман и Долна Баня в продължение на 30 години. Изграждането му се финансира по Оперативна програма "Околна среда". Общата стойност на проекта е 7.4 млн. лева.

Граждани на Самоков са категорични, че изграждането на депото представлява заплаха за живота и здравето на жителите на Самоков за четири поколения напред, че при изпълнението на проекта има злоупотреби с европейски средства, че има сериозна опасност от замърсяване на вододайната зона на София. Те подадоха сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Един от най-притеснителните моменти е, че разрешителното за строеж е издадено на база Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), в която е пропуснат фактът, че в непосредствена близост до терена е най-голямата българска река Искър, по течението на която е язовир Искър, който пък захранва столицата. В доклада пише, че най-близката река е Палакария, която отстои на 20 км, но за Искър, която е на 800-900 м, не се споменава нищо.

Друг сериозен проблем е, че определеното място за депото е на отстояние около 600 метра от първата обитаема къща.

Отказ от референдум

Общинският съвет в Самоков отхвърля единодушно предложението за провеждане на местен референдум с въпрос "Трябва ли да бъде променено местонахождението на площадката за изграждане на регионално депо за отпадъци в ПИ №*** с обща площ от 327 024 кв.м в землището на град Самоков на общините Самоков, Костенец, Долна Баня и Ихтиман?" на 10 септември 2015 г.

Решението на съда

В решението липсват мотивите на Съвета защо смята, че въпросът е незаконосъобразен, пишат жалбоподателите и допълват, че са били нарушени и административнопроизводствените правила от Съвета, както и че неоснователно ГД ГРАО не е зачела 356 от подписите в подписката за провеждането на референдума и е обявила за валидни само останалите 3122 подписа.

"Не е налице нито едно от ограниченията за провеждане на референдум по чл. 26, ал. 1 и ал. 2 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление", пишат жалбоподателите и молят съда да задължи Общинския съвет на Самоков да проведе референдума.

Съдът допуска жалбата на Инициативния комитет, но я намира за неоснователна. Намира, че Хаджийски няма правен интерес, защото "по делото не се установи оспореното решение на ОбС по някакъв начин да накърнява негативно правната сфера на жалбоподателя Х. в настоящото производство" и оставя без разглеждане жалбата му.

Съдът отхвърля твърденията на Комитета за допуснати административни нарушения, за липса на мотиви, отговарящи на закона, на Общинския съвет, за неоснователно заличени подписи от ГРАО. Съдът твърди, че предметът на местния референдум може да бъде въпрос от компетентността само на съответния общински съвет или кмет. Освен това въпросът в конкретния случай не бил само от местно значение, а от регионално, защото депото щяло да събира отпадъците не само на Самоков, а и на Долна Баня, на Ихтиман и Костенец, затова не било от компетентността само на Самоков да решава.

Според съда в разглеждания случай предметът на предложението за произвеждане на местен референдум е извън обхвата на чл. 26 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление - въпросът се решавал с разпоредбите на Закона за устройството на територията.

Решението на Административен съд - София област вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 20:59

Аз пък да питам,защо по документи сме приети да работим в депото,а вече 5 месеца дори не са ни назначили.Ще работи ли депото и колко още финанси ще трябва да се усвоят,ами ние бедните душици,дето разчитаме на работа в това депо,какво да правим,докога да чакаме и изобщо ще започне ли някога работа депото.Моля,ако някой има информация да ми отговори.

25.01 2016 в 11:10

Позорно решение! Мястото е крайно неудачно и крие редица изисквания. Има много по-подходящо място и е описано в следната поредица епизоди:

https://www.youtube.com/channel/UC0km729l8YEGFt3MBnRveTQ

Човека си е направил труда да опише в изключително дълбок детайл целия проблем около сметището в Самоков. Дава се и ясно и точно решение. Моля гледайте и споделете.

За тези, които не им се гледа цялата поредица накратко:
1. Строи се сметище близо до населено място

2. Самото сметище се строи на върха на хълм и водата от боклуците се стича надолу към по-големи ручеи, които накрая се вливат в язовир Искър. (това е в детайл проследено в сериите и неоспорим факт)

3. Самото строителство на сметището е некачествено - шахтите, канавките и цялата система, която се предполага да обира оттичащите се води няма никакъв шанс да поеме водите при обилен дъжд или топящи се снегове като тези, които имаме в момента. Показват самата канализация и това дори не може да обере водата на улицата пред блока ми, какво остава за цяло сметище. Отделно единствената преграда между гниещите отровни боклуци и самата почва е найлон..да, найлон. На всичкото отгоре по него минават големи камьони и багери в момента на строежа и може още преди да е пуснат в експлоатация да е пробит. Другите пластове под този найлон са пропускливи.

4. Властта нарочно натиска там да се строи, защото явно така са си го планирали
преди още. Има подозрително придобити терени точно там където ще се строи. А това по принцип не са привлекателни имоти. Т.е. някой е знаел, че там ще се строи, купил е имотите и сега му ги отчуждават на някакви много привлекателни цени или чрез заменки на наистина привлекателни имоти. Познато а?

5. Има алтернатива. Място, което не е много по-далеч, има път дотам и няма населено място в непосредствена близост. Мястото е бивша мина или нещо такова и има някакво ниво на радиация и така или иначе не е използваемо. Идеално е за сметище.

Гледайте поредицата!

14.01 2016 в 01:41

Еми кажете тогава къде да се изгради това сметище бе? В Бояна, Драгалевци или Симеоново? Смешници.

13.01 2016 в 23:30

Вода газят ,жадни ходят ,накрая така ще стане! Такова малоумно племе като нас няма! Се..т ни в устаите и ние седим и викаме "още, още"

13.01 2016 в 20:19

А какво стана с решението за другия референдум????
Оня за електронното гласуване - дето ни го съвместиха с изборите?!?!? ДНЕС изтича срока в който могат да се изтълкуват

13.01 2016 в 19:39

Ех,българино сереш където свариш. Сра на икономиката си,сра върху гражданите си,сра върху горите си. Сега сереш обилно и в чашата си вода. Нито ти българино,нито държавата ти заслужавате съществуване а само една голяма,обилно обсипана чиния с ЛАЙНА.

13.01 2016 в 19:23

Хубаво е,Офф им публикува именцата.Не че ми говорят нещо,но поне не е анонимното"Съдът".
Иначе-както винаги.Колкото по-скандално,толкова по-законно.А изхарчени ли са десетки милиони,"законността"е бетонирана.И никакви"референдуми"не бива да я оспорват,ама ха!