Екоминистърът за това, че София ще пие боклука на Самоков: Не ме интересува

Александра Маркарян Последна промяна на 10 септември 2015 в 09:30 12110 11

Снимка БГНЕС

Министър Василева щастливо реже лентата на поредния проект, финансиран от Европа - за водния цикъл на град Габрово. Каква ще е истинската цена на реализирането на друг проект по същата Оперативна програма "Околна среда" - за депото за отпадъци в Самоков, явно за нея не е от особена важност. Важното е парите да бъдат усвоени, а проектът - отчетен като успешно изпълнен.

Как реагира министърът на околната среда на новината, че вододайната зона на цяла София е застрашена заради изграждането на депо за отпадъци в Самоков на разстояние от 800-900 метра от река Искър? След като информирахме за проблема, се поинтересувахме и дали ресорният министър планира решаването му. Отговорът на този въпрос, виден от кореспонденцията между сигнализиралия за проблема жител на Самоков Бойко Хаджийски и министър Ивелина Василева, се оказа разочароващ.

На 29 юни 2015 г. Хаджийски изпраща писмо до Василева, в което иска спирането на работата по изграждане на депото, финансирано със 7.4 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) до изготвянето на нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Причината е, в докладът на сегашната, на база на която е получено разрешително за строеж на депото, буквално е изтрил от картата река Искър, по течението на която е яз. Искър, който захранва столицата. В документа, изготвен от Басейнова дирекция - Плевен, пише, че най-близката река е притокът на Искър Палакария, която отстои на 20 км от терена за депото.

Той подчертава, че в постановление на Софийската апелативна прокуратура се потвърждава безспорно установеният факт, че сегашният доклад по ОВОС представлява документ с невярно съдържание. Той отправя молба строежът да бъде спрян до преразглеждането на доклада по ОВОС или изготвянето на нов.

На 29 юли министърът отговаря, но не по същество, а просто изрежда фактологията относно доклада по ОВОС.

На 10 август Хаджийски пише нова молба, а в отговора си от 28 август министър Василева пропуска факта, че прокуратурата е потвърдила за невярното съдържание в доклада по ОВОС и факта, че река Искър е на по-малко от 1 км от площадката за депото. Тя се скрива зад факта, че прокуратурата отказва да образува наказателно производство с мотива, че "пропускът" не бил умишлен и отказва да спре изграждането на депото, както и да има допълнен или нов доклад по ОВОС. Позовавайки се на отказа на директора на РИОСВ в София да отхвърли жалбите срещу решението по ОВОС от 2010 г., министърката пише:

"... сигнали, подадени повторно по въпрос, по който има решение, не се разглеждат, освен ако са в изпълнение на решението или се основават на нови факти и обстоятелства. В тази връзка, след като сте уведомен с писмо изх. № 400440/29.07.2015 на МОСВ, че Решение по ОВОС на № СО-04-04/2010 г. на директора за одобряване на горецитираното ИП е влязло в сила, вие сте подал нова жалба с характер на сигнал. Според изричната разпоредба на чл. 124, ал. 1 от АПК, последната не следва да бъде разглеждана, доколкото няма основание да се счита, че тя е във връзка с изпълнение на решението (отговора на МОСВ от 29.07.2015 г.) или се основава на нови факти и обстоятелства."

С други думи, екоминистърката казва "Не ме интересува, че е застрашена вододайната зона на София, нищо няма да направя".

Гражданите на Самоков са депозирали подписка, с която искат провеждането на референдум за изграждането на сметището. Днес, 10 септември, общинският съвет трябва да вземе решение по въпроса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2015 в 13:45

"Тя се скрива зад факта, че прокуратурата отказва да образува наказателно производство с мотива, че "пропускът" не бил умишлен и отказва да спре изграждането на депото, както и да има допълнен или нов доклад по ОВОС."

Ае таа курва мога, или не мога да и еба майката долнопробна? Ше ти еба и у курвенските одлнопробни боклуци ше ти еба, да и се изсерем у устата на тая та да се задави чак дееба и боклука му долен дееба!!! Ама нали се сешате че сега вече има начини да се сигнализира и на тези хора които са ви дали парите, и после да ви изнасилят подобаващо. Долни цървули, ей това сте, вашта майка дейба ....дано ви изнасилят бежанците!!!

10.09 2015 в 16:20

Не скандално,а нагло и гадно.
За подобно нещо,в нормалната Европа,хвърчат оставки.
Мен пък ме интересува,какво ще пие моят роден град,хората,децата в него.Така съм възпитал и вече големите си деца-да ги интересува.
И без да са еколози,обединени в партии,сдружения и пр.,миналата седмица бяха в Рила,за да събират боклуците на хиляди"планинари",които не ги ИНТЕРЕСУВА.Тихо,кротко,акцията събра над 8 тона отпадъци.Ето защо,много ме интересува,как се продава здравето на 2 милиона жители на Столицата.
Апропо,къде е г-жа Кмета,за да вземе страна по въпроса!?И нея ли,не я интересува?
Срам и позор!

10.09 2015 в 13:47

Тази долна твар на колко още гнусни постъпки е способна, идея си нямате. Някой ден всичко ще й се върне.

10.09 2015 в 12:17

колко пъти пиша, че тя е най тъпото същество в този министерски съвет!!! Обаче има огромен ищах за лапане! Само да я видите как плюска!

10.09 2015 в 11:49

Готови са и те самите да пият и да се мият с отрова,


Глупости! Пълни глупости! За такива като тях в България отдавна продават Сан Пелегрино, Перие, Евиен. А къпането може да става с обикновена банкянска или горнобанска минерална вода.
Ало гейберастите, нещо да кажете по въпроса? Всички на рилсския водопровод ли се надате? Ами нали знаете, че водохващането му е 3,6км под Рилския манастир по течението? Или не знаете? А колко туристи посещават "обекта" годишно? А колко хотелчета и кръчми има в района? А за някои от тях да сте чували да има изградени септични ями?
:)))))))))

10.09 2015 в 11:43

ГРОБ, ГОРБ, ГЕРБ. Престъпници

10.09 2015 в 11:11

Какво друго да очакваме. Ролята на министъра на екологията (филологическо образование е жената) е да работи за усвояването на парите. Това е научила. Друго няма.

10.09 2015 в 10:31

От тази празноглава жена какво да се очаква?! Ама и ние сме виновни, че не сме на улицата и да ги изметем тези боклуци.

10.09 2015 в 10:21

Готови са и те самите да пият и да се мият с отрова, само да не изпуснат n-цифрената сума или си мислят, че докато те са живи няма да ги засегне. Другите да му мислят. Интересното е, че Самоков е по-загрижен за София от софиянци:).

10.09 2015 в 10:17

Все още си живеем в комунистко време... Крадат и грабят а народа да духа супата!
ЗАТВОР за тази нещастна пача! Това и е работата а нея не я интересува! Пращайте я в Белене!