Няма да има референдум: боклукът на Самоков тръгва към София

Александра Маркарян 10 септември 2015 в 13:01 9239 5

Снимка http://samokov365.com/

Референдум за депото за отпадъци в Самоков няма да има.

Това реши Общинският съвет единодушно днес. От общо 21 присъствали общински съветници 21 гласуваха „за“ отхвърлянето референдума, съобщи БНР.

Депото струва 7.4 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда". Проблемът е, че избраният терен е на 800-900 метра от река Искър и така депото заплашва цялата вододайна зона на София. Този факт е "пропуснат" в доклада по ОВОС. Там пише, че най-близката река е Палакария, на около 20 км от терена. Нито съдът, нито министерството на околната среда и водите искат да решат проблема.

Инициативен комитет предложи референдум по въпроса, който да се проведе в деня на местните избори - 25 октомври. Общинските съветници обаче решиха, че въпросът бил незаконосъобразен.

Депото, което трябва да се експлоатира 30 години, е готово и ще бъде открито на 18 септември.

Инициативният комитет, който подал и сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, ще обжалва.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев коментира проблема по следния начин пред БНР:

Стараем се да спазваме закона и точно там е упоменато, че кметът трябва да представи своето становище на всички комисии на общинския съвет, когато има такова искане. Моето становище е, че въпросът не е законосъобразен. Не считам, че пречим на гражданите да изкажат становището си – този въпрос се обсъжда до 2010 година, а законът за допитването гражданите е от 2009 г. Но те досега не са събирали необходимите подписи. Нормално е да си помислим, че може би се чакаха местните избори, но ние, притиснати от това, че имаме договор с МОСВ, трябваше да усвоим и европейските средства за депото, много ни притеснява фактът, че никой не споменава какво сметище имаме в момента – там е екологична катастрофа. Това не може да продължава и ние търсим начин как да решим проблема.

Когато се касае за средства от бюджета или за местни данъци и такси, общинският съвет може да вземе решение за непровеждането на референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови