ОВОС заличи Искър, за да скрие, че София ще пие боклука на Самоков

Александра Маркарян Последна промяна на 05 септември 2015 в 12:02 41018 11

Граждани на Самоков подадоха сигнал до ОЛАФ за злоупотреба със средства на ЕС по Оперативна програма "Околна среда" при изграждането на депо за отпадъци край града. Те са категорични, че, освен злоупотребите с европейски средства, има и сериозна опасност от замърсяване на вододайната зона на София.

За инициативата на жителите на Самоков разказа пред OFFNews Бойко Хаджийски от Самоков. Депото трябва да се изгради в Драгушиново, съгласно решение на общината от 2009 г. То се финансира основно по ОПОС, а финансирането е 7.4 млн. лева.

На терена там трябва да се депонират отпадъците на общините Самоков, Костенец и Ихтиман и Долна Баня в продължение на 30 години. Първоначално за целта е определена една изоставена мина край Костенец. В последствие общината променя решението си и избира терена край Драгушиново.

Какъв е проблемът?

Определеното място от общината е наклонен терен с много подпочвени води. Посочено е, че от там минава река Палакария - ляв приток на река Искър, но това не е така, а между Палакария и мястото минава река Искър. Искър е 800 – 900 м. от самия терен определен за депо на отпадъци. Всичко това е сигурна предпоставка за замърсяването на вододайната зона на София. Другият проблем е, че на отстояние около 600 метра е първата обитаема къща.

Разрешителното за строеж на депото е издадено на база документ с невярно съдържание. Документът с невярно съдържание е докладът за Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), изготвен от експертите на Басейнова дирекция Плевен.

Оценката е повече от скандална. Експертите явно не са забелязали, че в непосредствена близост до терена е най-голямата българска река Искър, по течението на която е язовир Искър, който захранва столицата. В доклада обаче пише, че най-близката река е Палакария, която отстои на 20 км., но самата Искър е "пропусната".

Докладът не споменава и за предприятията от хранителната промишленост.

Рекичката, която тече край терена за депо през пролетта.

Жители на Самоков и Драгушиново обжалват Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС).

В отговор на жалбата на жителите на Самоков обаче апелативната прокуратурата признава през месец май 2015 г., че площадката е на десния бряг на река Искър, но не образува наказателно производство, защото грешката на експертите била... неволна, което се дължало на "предоверяване" на данните, предоставени от Басейнова дирекция - Плевен.

Факсимиле от решението на Апелативна прокуратура - София:

Следват жалби и дела, които са изгубени от жителите, а мотивите на съдилищата най-общо са, че сметището трябва да го има, защото сегашното е с изчерпан капацитет. Освен това парите идвали от основно Европа, а не от националния бюджет. След окончателните решения по делата, в края на 2014 г., строителството е подновено.

Гражданите на Самоков са депозирали подписка, подкрепена от 4 111 души, от които ГРАО е признала за валидни 3 122, с искане за референдум за изграждането на сметището, чийто строеж вече е започнал. Искането е референдумът за се проведе в деня на местния вот - 25.10.2015 г.

За проблема е създаден и документален филм, който ще бъде изпратен и до ЕК.

Първата му част вижте тук:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2015 в 12:07

Току що изпратих e-mail на депутата Петър Славов с линкове към публикациите в Offnews. Смятам да пусна отговорите му във форума. Ако ми отговори, разбира се.

07.09 2015 в 17:34

Абе тея к.урви от Овос, кокос и тем пообни педерунгелски организацийки не е ли крайно време да ги разпориме най-накрая. До кога ще търпиме някакви льоьловци които в желанието си за изкарване на пари са способни да разпорят и матката на майка си!!! Това са долнопробни боклуци, по-гнусни от мангал, с удоволствие бих ги удавил в река Искър, за да я видят къде е!!!!

07.09 2015 в 13:15

Браво, как да подкрепя? Има ли подписка за референдум? Дайте повече гласност.

05.09 2015 в 18:56

бРАВО!Кажете как да подкрепим!Скоро гледах Искъра към Своге-черно блато!

05.09 2015 в 17:05

Един достоен българин !
А, що се отнася до експертите, изготвили ОВОС - линч !
Същото и за отговорните държавни институции !

05.09 2015 в 15:14

Като софиянец се чувствам засрамен, че самоковци се грижат за питейната вода на София. Естествено не става дума за кметицата Фандъкова. Но се чудя къде са в случая народните представители от столицата, избрани с нашите гласове. Тези негодници за пореден път ни доказват, че не им пука ни най-малко за живота и здравето на хората, които им осигуряват сладкия живот. А нивото на "експертите" по министерства и "правосъдния" чадър над тях никак не ме учудва. За малко да забравя и дузините "зелени" и "екологочни" партии и организации, накачулени на най-различни хранилки. Не ни трябват реформи, а тояги.

05.09 2015 в 15:09

те крадат !!! (или градят беше?)

05.09 2015 в 14:39

Шапка му свалям на Хаджийски за инициативата! Браво на човека, че се е хванал да се бори с безумните ни институции...

05.09 2015 в 13:28

Децата ни пият тази вода. Нещастници!

05.09 2015 в 12:51

Напълно правилно е определението"скандално".
"Експертите"не били забелязали,ха-ха-ха!
Егати и експертите.
Или,поради причина някаква,не са искали да забележат....
01 е напълно прав-крадене и злоупотреби с евро пари.
Вместо,максимално да си оправим кочинката.