Окончателно - без съкратено производство за умишлено убийство (обновена)

OFFNews 09 октомври 2019 в 10:59 2085 0

Само в случаите на умишлено убийство няма да се прилага съкратено съдебно следствие, решиха окончателно депутатите с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. В пленарната зала 92 гласуваха "за", 62 "против" и 11 "въздържал се".

В първоначалния общ законопроект на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" бе записано съкратен процес да не се прилага и при причиняването на тежка телесна повреда. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ предложиха тези престъпления да отпаднат от законопроекта, тъй като според тях така биха се забавили много делата, а гаранция за справедливи присъди пак няма. Това се случи на вчерашното заседание на правната комисия в НС.

В крайна сметка в пленарната зала за отпадането на тежката телесна повреда от текстовете гласуваха депутатите от ГЕРБ, един от ДПС, трима от "Обединени патриоти".

Против бяха от БСП и "Воля", а по-голямата част от "Обединени патриоти" се въздържаха.

По време на дебатите управляващи и опозиция си размениха взаимни нападки и влязоха в спор дали да има бързо правораздаване или справедливи присъди. От "Обединени патриоти" пък нападнаха социалистите, че не са присъствали на заседанието на правната комисия и затова в е бил приет текстът на ГЕРБ. Те влязоха в спор и кой първи е предложил съкратено поризводство да не се прилага при тежки престъпления.

„Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийства, без другите тежки престъпления. Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас поради общо разстройство на здравето и отиде и си го признае, според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда от една трета. Ако е добър в затвора, може да му се намали още, предсрочно да се пусне, може и да бъде помилван. Това е тежката телесна повреда“, обяви Корнелия Нинова.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов определи казаното като спекулация:

„Дали да има справедливо наказание не се решава в НПК. Текстовете са в Наказателния кодекс. Чухме спекулации, ГЕРБ бил виновен за липсата на справедливост. Да припомним, когато се въведе първото ограничение на съкратеното съдебно следствие, уважаеми народни представители, това се случи заради това, че имаше постановени присъди под минимума. Имайте доблестта да отговорите на пострадалите и на жертвите може ли да дадем гаранция с промените в Наказателно-процесуалния кодекс, че няма да имаме присъда под минимума. Не можем да дадем тази гаранция. Такъв е отговорът“.

А колегата му Маноил Манев от ГЕРБ даде и пример:

„Не може да говориш за настъпили резултати от паднала тухла от третия етаж на апартамента ви, ако там няма умисъл и вина“.

„Тежкото чувство за неадекватност на наказанията ще се прояви пак утре по повод на престъпление, което ще доведе до тежки телесни повреди и ще предизвика в хората реакция и ние вместо днес да решим този въпрос и да дадем някаква елементарна устойчивост на законодателния процес, ще се намерим в същата ситуация само след няколко месеца, със същия дебат и със същите реакции“, каза Крум Зарков от БСП.

Емил Димитров от „Обединените патриоти“ призова за експертност: „Вие сте Крум Зарков. Не сте хан Крум. Да въвеждаме старо законодателство - око за око, зъб за зъб, зъб за чене, белим нокти до лакът, режем глави до кръста, е нещо, което абсолютно е в миналото. Искате доживотна без замяна и всякакви други присъди. Ако вчера вие бяхте в комисията, това предложение, което е и наше, и ваше, щеше да мине. Вас ви нямаше, а аз се въздържах".

Парламентът реши още делата, които ще се разследват от новосъздадената Европейска прокуратура, да се гледат от Специализирания съд у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата