Какво пише в доклада на Бойко Рашков, с който се иска отстраняването на Иван Гешев (допълнена)

Тенденциозно разгласяване на данни от СРС, компромати за президента, пристрастност, са сред провиненията на обвинител №1

OFFNews 16 юли 2021 в 20:05 10885 2

Висшият съдебен съвет публикува доклада от над 100 страници на вътрешния министър Бойко Рашков до колегата му в правосъдието Янаки Стоилов, който по-рано през деня поиска от ВСС да отстрани преждевременно главния прокурор Иван Гешев заради действия, накърняващи авторитета на съдебната власт.

За публичност на документа настоя и самият Гешев.

В доклада на Рашков са изредени няколко причини за искането. Избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство в разрез със Закона за специалните разузнавателни средства. И се посочва, че на 28 януари 2020 г. по разпореждане на обвинител №1 са били публикувани извадки от постановление и звукозаписи, придобити със СРС, от разговори между президента и командващия ВВС Ц. Стойков. На 14 юли 2020 г. по разпореждане на Гешев са били пуснати разговори на журналиста Огнян Стефанов и политика Александър Паунов с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. При тях също са използвани СРС. Споменава се също чатът между Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов, както и нахлуването в президентството. Според вътрешния министър целта е политическо компрометиране на държавния глава и на гражданските протести.

"Правото на прокурора да разреши разгласяване на материалите от разследване не се отнася до данните, събрани със СРС, защото те се подчиняват на особен режим", пише Рашков.

Повод за искането за уволнение са и публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невинност. Тук се посочва нежеланието на Гешев да се яви пред Мониторинговата група за демокрация в Европарламента и коментара му пред БНТ, че не подкрепя принципа на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна и определя отстояващите това право като "десни екстремисти". 

"Неговите изявления и тези на говорителя на прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем", аргументира се вътрешният министър.

Липсват еднакви критерии при преценка и действия при случаи, когато става дума за хора, заемащи висши държавни длъжности. Изброени са скандалът "Ало, Ваньо", къщата в Барселона, кюлчетата злато, заснети в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Не е пропусната и акцията на прокуратурата в президентството - в доклада се казва, че Бюрото за защита на свидетели е използвано за претърсвания в сградата на "Дондуков" 2, което е злоупотреба със задълженията на служителите на бюрото, нарушава принципа за разделение на властите и е недопустимо посегателство над друга институция.

"Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции", пише още в доклада.

Прегрешение на Гешев е и пренебрегването на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаването на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието окомплектоване участват командировани прокурори, което поставя под въпрос тяхната независимост. Ръководителят на държавното обвинение грубо е нарушил принципа за разпределение на делата, като е определил това да става с резолюция на административния ръководител, т.е. със субективен избор на прокурор.

"Изложеното сочи, че Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на "професията" прокурор. Обществото остава с впечатление, че като висш магистрат той демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното", пише още Бойко Рашков. 

Приложени са медийни публикации, стенограми на разговори, декларации на Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет и пр. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх