Янаки Стоилов поиска от ВСС да уволни Гешев (обновена)

OFFNews 16 юли 2021 в 15:31 10988 3

Правосъдният министър Янаки Стоилов ще внесе предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, обяви самият Стоилов.

"В постъпилата информация от (вътрешния министър) Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", отбеляза министър Стоилов. Докладът е от 100 страници.

ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението.

Правосъдният министър не разкри подробности за данните в доклада, само обясни, че в него се съдържат както медийни публикации, така и информация за данни, събрани със СРС-та. Имало и факти, от които може да се направи извод, че Гешев е нарушил Етичния кодекс.

Стоилов настоява Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства по чл. 129, ал.3, т. 5 от Конституцията - тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

На въпрос дали вярва, че предложението му ще мине пред ВСС Янаки Стоилов отговори, че поначало не се осланя на вярата, "защото трябва да се преценяват факти и обстоятелства и отговорът на този въпрос ще даде решението на ВСС".

От думите му стана ясно, че докладът за Гешев е "едно голямо четиво" и съдържа данни от началото на мандата на главния прокурор, но главно от миналата година.

Според Янаки Стоилов в документа се съдържат и твърдения за престъпления срещу правосъдието, но той се съсредоточил само в конституционните основания - за действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

В Закона за съдебната власт е разписана възможността за отстраняване на главния прокурор. Според чл. 175, ал. 5, вр. чл. 173 правосъдният министър има право да предложи кандидатура за главен прокурор. Същото правомощие има и за отстраняването му предсрочно. Това може да стане с мнозинство от поне 17 гласа от общо 25-имата членове на ВСС. Ако бъде постигнато, ВСС предлага на президента освобождаване. А държавният глава не може да откаже освобождаването при повторно предложение.

Членовете на ВСС са 25, но в момента са с трима по-малко, след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова напуснаха и се върнаха на старите си места в правосъдната система, а Пламена Цветанова бе назначена за зам. главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови