Гешев: Орязаният бюджет на съдебната власт ще е тържество за мафията

Главният прокурор е изпратил писмо до НС, в което казва, че намаляването на парите може да се окаже противоконституционно

OFFNews 17 февруари 2022 в 10:10 2782 0

Поредната смешна политическа атака нарече главният прокурор Иван Гешев орязването на бюджета на съдебната власт. Това ще е тържество за мафията, защото няма да има пари за експертизи, преводи и пр., смята обвинител №1.

Той обяви на влизане на заседанието на ВСС, където този проблем се обсъжда, че не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на съдебната власт, прокуратурата е второстепенен разпределител на средства.

"Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. Аз бях подкрепен при избирането ми за главен прокурор от едни велики българи - академици от БАН. Това са последните български будители и колкото и пари да отпуснат на академията, не е достатъчно. Държавата е длъжна да осигури пари за всички сектори. Конституцията и законите не са на мода напоследък в България, те се използват, само когато са удобни", коментира Гешев.

Той напомни, че подобни неща са правени през годините и са паднали в КС. Практическият ефект от тази стъпка ще е празник за мафията и олигархията, защото прокуратурата няма да има пари за експертизи, преводи и пр., обясни той и намекна, че може да се стигне до затварянето на прокуратури. Гешев напомни за вчерашното решение на Съвета на ЕС, че ще бъдат орязвани еврофондовете за неспазване на върховенството на правото. Според него фалшива новина и лъжа е, че Планът за възстановяване и устойчивост не се приема заради прокуратурата и главния прокурор, а поради "тези неща, които се правят, които освен че противоречат на Конституцията, те противоречат и на европейските ценности".

Иван Гешев заяви, че се надява депутатите да се окажат на висотата на своята отговорност. В противен случай интерес ще има престъпността.  

Гешев изпратил писмо до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до шефа на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, в което се изразява отрицателно становище за направеното предложение за изменение на проекта за държавен бюджет на страната за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

Държавното обвинение е било уведомено на 15 февруари, че се предлага значително намаляване на парите за съдебната власт.

В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона.

Предвижда се намаление с 20 млн. лв. на харчовете, което е с още 5,6%. Според прокуратурата това по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на обвинението и поставя в риск осъществяването на дейността й.

На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали и планираното увеличение на минимална работна заплата това ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите, пряко свързани с магистратската работа по досъдебните производства и разследването, сред тях на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи, на разходите за преводи по дела, се казва в писмото.

И се изтъква, че поради повишените изисквания за мрежова и информационна сигурност е необходимо предвиждане на по-високи разходи за доставка на нов хардуер, съобразно препоръките от одитния доклад на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съобразно срока за експлоатация на всеки вид техника в ПРБ, също изисква по-високи разходи.

Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране, посочва Гешев.

В писмото си до НС той казва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за отделни конституционно установени държавни институции, може да бъде обявен за противоконституционен, тъй като парализира дейността на тези институции, пише в заключение обвинител №1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!