ВСС обсъжда намалените милиони за прокуратурата в държавния бюджет

OFFNews 17 февруари 2022 в 08:22 1824 0

Пленумът на ВСС ще разглежда днес становище на прокурорската колегия заради намалените с около 23 милиона лева в държавния бюджет пари за текущи разходи на прокуратурата. 

На 15.02.2022 г. в Народното събрание е внесено предложение за изменение на законопроекта за Закона за държавния бюджет на Република
България за 2022 г., приет на първо гласуване на 10.02.2022 г., с което значително се намалява бюджетът на съдебната власт, пише в становището. 

В него се изразява категоричено несъгласие с предложеното намаляване на бюджета на съдебната власт с около 23 млн. лв., в частта за текущите разходи на Прокуратурата на Република България. Посочено е, че редуцирането на предвидените текущи разходи по бюджета на съдебната власт ще има за резултат невъзможност за осъществяване в пълен обем на дейността на всички звена от съдебната власт, пише в становището. 

Подобен подход представлява неизпълнение на конституционната повеля за самостоятелност на бюджета на съдебната власт и на практика е посегателство срещу независимостта й, съобщават от ВСС. 

Предложението текущите разходи за прокуратурата за 2022 г. да се намалят с 20 млн. лева, които да се дадат на БАН, е на депутатите от управляващата коалиция Любомир Каримански и Ива Митева от „Има такъв народ“, Кирил Симеонов, Пламен Шалъфов и Ивайло Шотев от „Продължаваме промяната“, Румен Гечев от БСП, както и Георги Ганев и Владислав Панев от „Демократична България“.

В мотивите се посочва: „Осигуряването на допълнителни средства от държавния бюджет за 2022 г. за БАН ще даде възможност възнагражденията на учените от БАН да не изостават от тази категория персонал в държавните висши училища. През последните 5 години се наблюдава промяна в структурата на академичния състав в БАН, като за този период на мястото на пенсионирани учени са назначени 130 млади учени“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!