Съветът на ЕС ще спира пари за неспазване на върховенството на правото

OFFNews 16 февруари 2022 в 12:44 2291 0

Съветът на Европейския съюз може да спира плащания от бюджета на ЕС към държави, които не спазват върховенството на правото, реши Съдът на Евросъюза, отхвърляйки жалбите на Полша и Унгария срещу приетия преди 2 г. регламент. С него се обвързва европейското финансиране с върховенството на закона.

В решението на съда се казва, че зачитането на ценностите на правовата държава не може да бъде сведено до задължение, което държавите имат само до присъединяването им към ЕС. Нарушения на принципите на правовата държава могат да накърнят сериозно финансовото управление на бюджета на ЕС и финансовите му интереси, поради което мярката в регламента е приета за защитна, се пояснява в решението, цитирано от "Лекс".

Съдът изрично отбелязва, че спирането на пари по този регламент може да стане не просто, когато страна членка допуска нарушения на върховенството на правото, "но и главно, че тези нарушения накърняват или има сериозна опасност да накърнят достатъчно пряко доброто финансово управление на бюджета на съюза или защитата на неговите финансови интереси". Освен това за нарушенията трябва да е отговорен орган на страната членка.

Доводите на Полша и Унгария, че няма точно определение на понятието "правова държава" са отхвърлени, защото съдът приема държавите членки са в състояние да определят достатъчно точно основното съдържание и изискванията, произтичащи от всеки то тези принципи.

Въпреки че механизмът не беше използван повече от година, Полша и Унгария не получиха предвидени десетки милиарди евро помощ за възстановяване от пандемията. Парите за Полша бяха спрени, докато тя изпълни нареждане на Съда на ЕС да разпусне дисциплинарната камара, за която има съмнения, че е използвана от правителството да кадрува в съдебната власт. Проблемите на Унгария с върховенството на правото пък доведоха до блокиране на 7 млрд. евро за възстановяване от пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови