Гешев: Няма разлика между Пеевски, Божков и Цветан Василев. Всички сме невинни до доказване на противното

Главният прокурор се е чувал с Борисов само 2-3 пъти и по празници

OFFNews 09 декември 2022 в 21:44 4178 6

Иван Гешев

Снимка БТА

Иван Гешев

Няма разлика между Делян Пеевски, Васил Божков и Цветан Василев. (...) Всички сме невинни до доказване на противното.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Думите му бяха в отговор на въпрос защо депутатът от ДПС Делян Пеевски и укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков са санкционирани по "Магнитски", но само единият е с обвинения. 

"Няма дело "Магнитски", има санкции. Шест души са под тях, а четири от тях са предприети действия от прокуратурата преди това. Основният критерий е да има доказателства. Когато няма данни за престъпление, няма как да бъде обвинен", каза Гешев.

Той обясни, че се спазват законите на страната и че няма проблем някой да разследва Пеевски или "някой от нас", защото всички са невинни до доказване на противното. Санкциите по "Магнитски" са административни и политически санкции, припомни Гешев.

Попитан за думите на Нидерландия, че страната ни не е действаща правова държава, той обясни, че всички характеристики на правовата държава България ги притежава. "И това е мнение и на Европейския съюз. Това е становище на ЕК и ЕП, които са ясно изразени. Вменяването на вина може да е психологическа манипулация и опит за контрол", заяви обвинител №1. 

За разследването за стрелба на границата по мигранти Гешев обяви, че в прокуратурата няма сигнали от европейски партньори за такъв инцидент. но се извършва проверка и до момента такива факти не са констатирани: "Охраняваме част от външната граница на ЕС, загинаха и български полицаи. Искаме си това, което сме заслужили и ни се дължи". 

На въпрос дали на прокуратурата й е простено нахлуването в президентството на фона на мащабната акция срещу наркоразпространението заедно с МВР, чийто министър е назначен от Румен Радев, Гешев обясни, че това какво се е случило в миналото и отношенията между институциите, не трябва да влияе на задължението им към хората.

"Остана впечатление за непремереност, но няма юридически проблем за нахлуването в президентството", категоричен е главният прокурор. 

Гешев не вижда връзка и с това, че Георги Семерджиев, който през юли уби с джипа си две момичета - на 22 и 26 години, на бул. "Черни връх" след употреба на наркотици, че е бил свидетел на специализираната прокуратура и твърдението, че се е чувствал недосегаем заради това. "Всеки може да бъде обвинен, ако има причина за това и данни за престъпление", обясни той. 

По думите му няма данни някой от съдебната власт да е осигурявал чадър над Георги Семерджиев. Главният прокурор допълни, че не се  прави разлика между хората, извършили престъпление. 

Относно съдебната реформа и необходимостта главния прокурор да не е всевластен, Гешев посочи, че е демократ и спазва тези принципи, като се съобразява с решенията и законите от другите власти, но допълни:

"Ако някой смята, че трябва да се направи всеобхватна журналистическа реформа и реши, че сте всевластен и ви премести в друга телевизия и друго време, означава ли, че по този начин ще реши проблемите със свободата на словото? Този подход означава, че има някакви конюнктурни интереси".

Попитан има ли теч от прокуратурата за определени производства и как бившият премиер е узнал, че по разследването със снимките с пачки евро в чекмеджето на резиденцията в Бояна, от прокуратурата са се допитали до банка във Франция, Гешев отговори, че не е Борисов. 

"Чувал съм се с Бойко Борисов през последните години 2-3 пъти по повод празници. Ако става въпрос за връзки и отношения извън закона и морала, не съм допускал. Спазвам принципа за разделение на властите. Не мисля, че има изтичане на данни по делото с чекмеджетата", категоричен е той. 

Въпросът за това кой може да разследва главния прокурор отговорът е ясен, каза още Иван Гешев и си отговори - "всеки прокурор".

"По какъв начин са ми подчинени редовите прокурори", попита той. Според него въпросът е придобил политически измерения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

6

leomesi

12.12 2022 в 12:41

Абе кво стана с тоя Цветан Василев, още ли щрака пръсти в Белград? Ще доживеем ли да го видим осъден?

-795

5

Дедо МразИ

10.12 2022 в 03:44

Неук и нагъл е Лъжеца шарлатанин, който ще плаща до живот при бай Ставри.

Жълтопаветните парцали да мълчат ако не могат да се изкажат с уважение към главния прокурор на България.

11920

4

klimt

09.12 2022 в 23:39

Неук и нагул,жалко малка душа,сляп за състоянието на държавата.Но няма да е за дълго,а греховете ще ги плаща до живот!!!

8053

3

DARTH VADER

09.12 2022 в 22:42

НЕ ЗНАМ ДАЛИ БАТ БОЙКО ЩЕ ЛЕЖИ,НО СЪМ СИГУРЕН,ЧЕ ТОЗИ ТЪПАК ЩЕ ОПЕРЕ МНОГО ПЕШКИРИ...ПО-ТЪП Е ОТ ШЕФА СИ И НЕ МОЖЕ ДА СЕ СВЕТНЕ,ЧЕ ГО ГОТВЯТ КУРБАН БАЙРАМ...

А #КОЙ...ТОВА Е ДРУГ ВЪПРОС;)))

12182

2

sawall

09.12 2022 в 21:58

Щатите имат данни за престъпление, аверчето на Цацаров и ББ и ЦЦ не е чул нищо. Иначе няма проблем ако чуе, ще разследва. Едва ли ще чуе, той е малко глух.

Айде глупости, вече 30 години прокуратурата прави разследвания за да изкара политиците невинни. Не сме слепи, нито сме тъпи. Това че ти си глух някой ден ще ти излезе през носа. Колкото и да не ти се иска, Каскет, и колкото и да се мазниш и сдобряваш с Радев и да се правиш на удобен и на новата власт. Щото ние помним как и на ПП се подмаза в началото и чак като се опитаха да те махнат тогава освирепя. Гад...

3767

1

Име на профила

09.12 2022 в 21:48

Е добре де, докажете го?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!