Гешев излиза в отпуск по лични причини

Не ползвам почивната база в Боровец, тя се използва и от членовете на ВСС, обяви главният прокурор

Даниела Добрева 18 май 2023 в 10:18 7493 2

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини, обяви самият той на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Днес кадровиците на Темида обсъждат сигнала на заместника на Гешев Борислав Сарафов за нарушаване на Конституцията със записването на телефонни разговори.

Част от членовете на съвета се оплакаха, че са разбрали за сигнала от медиите и поискаха да бъде "качен" на мониторите на заседаващите, за да се запознаят с него. 

Вчера Прокурорската колегия реши две комисии да се занимаят със случая - етичната и дисциплинарната.

Атанаска Дишева коментира, че обществото се тресе, в буквален и преносен смисъл, от това, което се случва в съдебната система и прокуратурата, и Пленумът на ВСС трябва да вземе отношение. Тя отбеляза, че ВСС дължи отговор на обществото за решението си за ползването на почивна база на Боровец от прокуратурата, като посочи, че главният прокурор, който присъства на заседанието онлайн, може да даде обяснение, ако прецени.

Обвинител №1 се съгласи да даде обяснения и за почивната база, която по думите на Сарафов се използва от Гешев за лична резиденция.

"Не я ползвам. Дайте ми възможност да обясня. Това е почивна база на прокуратурата, там са почивали и членове на ВСС", каза Гешев.

Двете точки влизат за обсъждане от членовете на ВСС.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в понеделник е призован от прокуратурата заради дело за търговия с влияние. Той заяви, че информацията не е следствена тайна, защото е образувана предварителна проверка само по Закона за съдебната власт.

Това стана ясно, след като членът на ВСС Атанаска Дишева прочете сигнала на Борислав Сарафов срещу главния прокурор за уронване престижа на съдебната власт. Тя обясни, че на днешното заседание Пленумът не бива да приема само за сведение този сигнал. И посочи решение на Конституционния съд за възможността да се търси отговорност на тримата големи. "Моля, колегите да се запознаят с него и с членовете на ЗСВ.

Обясненията й бяха в отговор на колегата й Вероника Имова, която гласува срещу включването на точката в дневния ред на съвета, и каза, че сигналът на Сарафов трябва да бъде приет за сведение. Според нея Прокурорската колегия неправилно е насочила въпроса към двете комисии - етична и дисциплинарна, и трябва да бъде насочен към Инспектората на ВСС.

"Една част (в сигнала на Борислав Сарафов) отговаря на истината, друга не. Ще дам обяснения, след като ми стане ясно в какви процедури сме. Декларирам много ясно, че ще има голям срам за част от членовете на ВСС, но това ще подейства очистващо за политическото влияние върху съдебната власт. Това ще е очистващо и ще го направя заради децата ни. Не се притеснявам за нищо! Историята помни само смелите, дали съм смел..., но ще бъде полезно за съдебната власт, защото това ще увеличи независимостта на българските магистрати и ще доведе до оттегляне на политически влияния. Мога да го докажа, понеже съм полицай", каза Гешев.

Дишева обясни, че не се намират в открита процедура, защото се чака 7-дневния срок, в който Гешев има възможност да представи доказателства за правотата си.

Гешев репликира: "Ще останете доволна!", което бе възприето като иронична забележка от Дишева.

"Действително ли сте записал 150 разговора на политици, магистрати и членове на ВСС", запита тя.

Гешев заобиколи отговора на този въпрос и само обяви, че е главен прокурор и не е нарушил Конституцията и законите и ще го докаже.

"Няма да покрия нищо, имам желание да заявя всичко и пред гражданите и пред членовете на ВСС. Няма следствена тайна, има проверки по реда на съдебния закон, не се притеснявам, но държа да го кажа на съответните компетентни органи. Призован съм да предоставя документи, факти и доказателства, и съответните обяснения", каза Гешев.

На това Атанаска Дишева предложи Пленумът на ВСС на отделно заседание да изслуша всички засегнати по случая. Решението бе прието. Заседанието по сигнала на Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев ще бъде насрочено от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

2

Ivan Terziysky

19.05 2023 в 09:10

Не е важно какъв цвят е котката, а дали лови мишки. (китайска поговорка)
Въобще не ме интересува Гешев какъв е - прост, нагъл, властолюбив... Ама ако опука тиквата, всичко му прощавам.
Всъщност само такъв като Гешев може да свърши работа при изриването на нашата мутренска политическа каста.