Прокурорите от ВСС пратиха сигнала за Гешев на дисциплинарната и етичната комисия

Даниела Добрева 17 май 2023 в 14:37 4308 0

ВСС

Снимка Стоп кадър

ВСС

Сигналът на зам. главния прокурор и шеф на националното следствие "Борислав Боби Сарафов" за проверка на изнесените от него обстоятелства за Иван Гешев ще бъде изпратен за разглеждане в две комисии към Прокурорската колегия - Етичната и Дисциплинарната.

Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Извънредната точка за сигнала за записването телефонни разговори стана първа в дневния ред на заседанието, ръководено от главния прокурор Иван Гешев, по предложение на Калина Чапкънова - един от шестимата кадровици, поискали отстраняването на Гешев.

Първоначалното предложение на Чапкънова бе сигналът да бъде пратен само в Етичната комисия, но по-късно колегата й Георги Кузманов настоя и Дисциплинарната комисия да се занимае с въпроса.

Предложението за общо заседание на двете комисии бе отхвърлено, въпреки че за Евгени Иванов ситуацията е уникална и предразполага към нестандартни решения.

Чапкънова подкрепи Гергана Мутафова, че преди да се произнесе, всяка комисия  трябва да прецени доколко е допустим за разглеждане от нея сигналът. 

След като двете комисии се произнесат, сигналът влиза за разглеждане и от ВСС.

Сигналът срещу Гешев вече се разглежда и от Софийската градска прокуратура. Преди това СГП излезе със специална позиция, че няма да се поддаде на влияние и натиск и всеки един прокурор изпълнява служебните си задължения принципно, отговорно и обективно, а малко след това бе съобщено, че сигналът е разпределен на прокурор на случаен принцип, който ще направи проверка.

В края на миналата седмица шестима членове на Прокурорската колегия - Георги Кузманов, Иван Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова, внесоха предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. 

С документа се предлага Пленумът на ВСС да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България. Точката предвижда отстраняване при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт".

Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на президента Румен Радев предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор".

На специална пресконференция обаче Гешев обяви, че няма да подаде оставката си доброволно и демонстративно скъса листа. Напротив, готви се да измете "политическия боклук".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови