Дадоха на съд мъж: карал дрогиран без книжка, бягал от полицаи и опитал да ги подкупи

OFFNews 05 декември 2017 в 12:59 13051 0

Дадоха на съд мъж: карал дрогиран без книжка, бягал от полицаи и опитал да ги подкупи

Прокуратурата ще изправи пред съда мъж, който през пролетта извършил шест престъпления, докато шофирал автомобила си в София. 

И. Димитров е обвинен по 6 текста от Наказателния кодекс - за предложен подкуп на длъжностно лице, за държане на наркотични вещества, управление на автомобил без книжка и след употреба на наркотици, както и за това, че попречил на полицията да го провери, като едновременно с това е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Случаят е от 30 май, когато служители на 05 Районно управление, направили опит да спрат лек автомобил марка „Мерцедес“ на бул. „Данаил Николаев“.

Шофьорът не се подчинил на "стоп палката", от което последвало гонка. Тогава обаче ченгетата не успели да настигнат хулигана. 

На следващия ден – 1 юни 2017 г., същият автомобил бил забелязан отново от служители на 5 районно по бул. „Владимир Вазов“ в София. Повторно шофьорът отказал да спре за проверка и с избягал. Тогава в преследването се включили други патрули на полицията, които успели да засекат нарушителя на ул. „Витиня“.

Малко преди да го спрат, полицаите забелязали, че шофьорът изхвърля от автомобила си две червени топчета, за които по-късно било установено, че съдържат наркотици. 

При опит да бъде проверен, шофьорът указал яростна съпротива, като отказал да напусне колата, отправял към тях обиди и закани и се съпротивлявал физически. Това наложило ченгетата да прибягнат до използването на сила и белезници. 

След като бил обезвреден, Димитров предложил на полицаите по 5 хил. лв. подкуп, за да „оправят нещата“.

От прокуратурата подробно описаха повдигнатите му обвинения. 

1. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София обещал подкуп - сумата от 5000 лв., на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - ‘‘Командир на отделение“ в група ‘‘Охрана на обществения ред“ на сектор ‘‘Охранителна полиция“ 05 РУ- СДВР, IV-ти взвод, за да не извърши действие по служба, а именно да провери правоспособността на водача и документите на МПС-то - престъпление по чл. 304а пр.2 алт. 5 вр. чл. 304, ал. 1 от НК;

2. За това, че на същата дата и място, в лек автомобил м. ‘‘Мерцедес‘‘ и в жилище, находящо се в гр. София, без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества – коноп - престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК;

3. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София управлявал МПС лек автомобил м. ‘‘Мерцедес‘‘, без свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок, след като е наказван по административен ред за същото деяние, влязло в законна сила на 2 септември 2016 г. - престъпление по чл. 343в ал.2 вр. чл. 343в ал.1 от НК;

4. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София е управлявал МПС лек автомобил м. след употреба на наркотични вещества – тетрахидроканабинол и метаболит – престъпление по чл. 343б ал.3 от НК;

5. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София, противозаконно е попречил на орган на власт - полицейски инспектор V степен в група ’‘ Охрана на обществения ред‘‘ на сектор ‘‘Охранителна полиция ‘‘ при 05 РУ- СДВР да изпълни задълженията си, а именно да извърши проверка по ЗДвП - да провери правоспособността на водача и документите на МПС-то - престъпление по чл. 270 ал.1 от НК;

6. За това, че на 1 юни 2017 г. в гр. София извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – обиждал с вулгарни думи полицейски служители при 05 РУ-СДВР и ги дърпал и да бутал с тяло - престъпление по чл.325, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Обвиняемият в момента е задържан за постоянно в ареста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови