Зеленски: Загинаха 32 000 руснаци. За какво? Какво ви донесе това?

Продължават боевете за Северодонецк. Украйна твърди, че освобождава територии в Херсон, Русия - че раздава там руски паспорти

OFFNews 12 юни 2022 в 09:26 7087 8

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски

Ожесточени боеве бушуват в украинския град Северодонецк, Луганска област. Губернаторът Сергий Хайдай обаче заяви, че Украйна продължава да контролира промишлената зона и химическия завод в източния град, където стотици цивилни се крият от непрестанния руски обстрел, предава Ройтерс.

По-рано Хайдай призна, че руските сили контролират по-голямата част от Северодонецк и че руският обстрел на завода е предизвикал голям пожар след теч на петрол.

Според Украйна около 800 души са се укрили в няколко бомбоубежища под завода.

Във видеообръщение тази нощ украинският президент Володомир Зеленски каза, че, докато "ожесточените улични битки в Северодонецк продължават, украинската армия постепенно освобождава територия на запад в областта Херсон и има известни успехи в Запорожие". 

Във видеобръщението си тази нощ президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски постепенно освобождават територии в Херсонска област, както и в Запорожие. Той каза още:

"Досега са загинали общо около 32 000 руснаци и за какво? Какво ви донесе това?! Никой не може да каже колко дълго ще продължи това погубване на руски души! Но ние трябва да направим всичко по силите си, за да накараме окупаторите да съжаляват за онова, което са сторили".

Русия засекрети информацията за загиналите ѝ бойци и оповестеният от украинския президент брой загинали не може да бъде потвърден.

Руската РИА Новости обаче пише, че руските власти са започнали да раздават руски паспорти в два окупирани украински града - Херсон и Мелитопол.

Руски медии съобщават, че в Донецка област (на юг от Северодонецк) е имало експлозия в град Адеевка и се вижда огромен облак дим. Там е разположен друг химически завод.

Северодонецк се превърна в епицентър на битката в Източна Украйна за контрол на индустриализирания регион Донбас - съставен от Луганска и Донецка област. Седмици наред сраженията опустошават части от града и са едни от най-кървавите, откакто Москва започна инвазията си в Украйна на 24 февруари. След като не успя да превземе столицата Киев, Москва се съсредоточи в целта разширяване на контрола в Донбас, където проруските сепаратисти държат обширна територия от 2014 г. насам.

В Лисичанск - побратимения град на Северодонецк от другата страна на река Донец - една жена е убита при руски обстрел, а четири къщи и търговски център са разрушени.

На юг и югозапад от Севееродонецк руските сили са обстрелвали с минохвъргачки и артилерия редица населени места, според ежедневната информация на Генералния щаб на Украйна. В него се казва, че украинските сили са отблъснали опитите на Русия да напредне към някои населени места.

Володимир Труш, губернатор на Тернополска област в Западна Украйна, заяви, че в събота вечерта е имало руски въздушен удар в района на град Чорткив. Руски самолети не са атакували района от началото на април. Кметът на Чорткив призова всички жители да останат в убежища.

Путин нарича инвазията в Украйна "специална военна операция" за разоръжаване и "денацификация" на Украйна. Киев и неговите съюзници я наричат непровокирана агресивна война за завземане на територия.

Западът

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги ще посетят Киев преди срещата на върха на Групата на седемте в края на юни, съобщи германският вестник Bild am Sonntag, като се позова на френски и украински правителствени източници.

Никой от тримата не е бил в Киев след нахлуването на Русия.

Макрон се опитва да поддържа диалог с руския президент Владимир Путин - позиция, която някои източноевропейски и балтийски държави смятат, че подкопава усилията да го подтикнат към преговори.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че становището на изпълнителния орган на Европейския съюз по искането на Украйна за присъединяване към ЕС ще бъде готово следващата седмица. Всички 27 правителства на страните от ЕС ще трябва да се съгласят да предоставят на Украйна статут на кандидат за членство, след което ще се проведат обширни преговори за реформите, необходими преди страната да бъде разгледана за членство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

9

Johnny B Goode

12.06 2022 в 18:44

Коментарът на спиртосания оригинал отдолу е еманация на тролската и путинофилска логика.
На грамотност и правопис също.

1767

7

fiki

12.06 2022 в 16:14

то друго освен да повтарят като папагали кремълски опорки и когато получат когнитивен дисонанс да издават нечленоразделни звуци някой някога да е видял от тях

2550

6

alfakentavur

12.06 2022 в 14:20

Казах "коментирайте". А не:
"Опитайте се да произведете членоразделни звуци с уста завряна в сфинктера на Путлер".

2550

4

alfakentavur

12.06 2022 в 13:01

Гледах документален филм за завръщането на Навални след като се лекува в Германия от отравянето.

Първо - на летище Внуково арестуват всички журналисти, които предават на живо. Арестуват много хора отишли пред летището и с лозунги за Навални и против Путлер.
Второ - не дават разрешение за кацане на самолета. Принуждават го известно време да лети, чакайки на опашка.
Трето - в крайна сметка приземяват самолета на друго летище - Шереметиево. Само че кофти работа - и в самия самолет има журналисти и то западни и те предават на живо.
Четвърто - арестуват Навални (някакви милицонери с черни униформи подобни на есесовски) и не позволяват на адвоката му, който е до него, да присъства при първия разпит и предявяване на обвинението....

И това са само няколко от нещата, показващи че Рашистан в момента е тотална нацистко-фашистка тоталитарна, авторитарна и каквото се сетите още в тази посока.

Коментирайте това, жалки копейкини путлеровски мекерета.

-480

3

Октим

12.06 2022 в 11:27

Малко са! Но руското малоумие и изкривено съзнание са толкова огромни, че дори и всички да загинат пак няма да проумеят ЗАЩО!

75

2

230 млрд баксов

12.06 2022 в 10:13

Разбита икономика и клеймо на окупатори, нашественици, и мародери за десетки години напред...
 
X

Да помогнем на украинските деца!