Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Горица Радева, наш кореспондент в Украйна 03 март 2024 в 10:01 27912 12

Одеса

Снимка Горица Радева

Днес в Одеса е ден на траур след поредната руска атака в нощта на 1-и срещу 2-и март, когато дрон удари жилищен блок. Това е първи случай с толкова много разрушения, пострадали и загинали в резултат на удар от дрон, който взе 8 жертви. 

Загиналата жена, намерена с бебе в прегръдките си, се казва Ана Гайдаржи, съпруга на наш сънародник, бесарабският българин Сергей Гайдаржи. Той и малката им дъщеричка са спасени. 

Кметът на Одеса – Генадий Труханов, заяви: 

„Знаете ли, искам нашите братя българи, да видят това. Знам, че там има различни мнения, но да погледнат какво се случва тук. Какво правят руснаците? Как може да воюват с мирното население? Как може да воюват с деца? Загинали са деца. Сега извадиха изпод руините момченце, тригодишно. Но как? Как може това да се гледа? Как може да се цели с ракета или Шахед там, където спят мирни хора? Само нечовеци могат да направят това. Те нямат съвест, чест. Как може да воюват с деца? Как може да воюват с мирен град? Вие някъде тук виждате ли военен обект? Аз, като кмет на града, като военен по образование, не мога да разбера къде може да се прицелвате с този дрон, за да улучите в многоетажен блок, където живеят мирни хора? Що за война е това? Това не е война, това е убийство на мирното население на Украйна. Трябва да анализирате. Българите трябва да видят какво се случва и да дадат нормална, здрава оценка. Да разберат с кого воюваме днес и защо воюваме.“ 


Света, около 50 годишна жена, която чака информация за сестрата на съпруга си, плачейки, каза следното:

„Сестрата на съпруга ми е там. Не можем да се свържем с нея. Все още не знаем къде е и какво се е случило.  Цяла нощ звънихме, телефонът ѝ работеше. Сега очевидно се е разредил и връзка няма. Бяхме в болниците, бяхме в моргата, за сега не е сред тези, които са закарани там. През нощта моя приятелка се обади и каза, че е имало попадение. Веднага станахме и тръгнахме насам. Тя е била на шестия етаж, а доколкото разбрахме е уцелен точно шестия етаж…“. 

Главният прокурор на Украйна, Андрий Костин, беше също на мястото на трагедията в родната си Одеса. Ето какво каза той пред журналистите

„Необходимо ни е оръжие. Оръжието дава възможност да защитим мирните украинци от убийствата, които се случват всеки ден на нашата земя. Също така да защитим от военните престъпления тези украинци, които се намират на временно окупираните територии. Светът трябва да бъде обединен, за да може Украйна да победи както в борбата за своята Независимост, за възстановяването на нашите земи, така и в борбата за справедливост. Всички, които причиняват такива престъпления трябва да бъдат осъдени и да поемат отговорност. Това е необходимо не само за да възтържествува справедливостта към пострадалите, а и да послужи за пример - който и да е друг човек или нечовек, който иска да започне или да продължи войните и конфликтите в която и да е част на света да знае, че цивилизованият свят ще бъде обединен и всеки от тези престъпници ще бъде осъден и наказан. 

По предварителна информация тези дронове са пуснати от временно окупираната територия на Крим. И се връщаме на темата за оръжието, което трябва да спре тези обстрели. Когато ние се обръщаме да ни дадат оръжие, то не е само за да се използва на фронтовата линия. То е и за това да защитим нашите мирни граждани от обстрелите, които се случват над Одеса например, всеки ден. Ние ще разследваме случилото се безусловно. Нашите експерти работят. Това е първи случай на улучване от дрон, който причинява такива последствия. Ние с вас за съжаление сме били свидетели на такива последствия при обстрел и улучване от ракета. Но това е първи, аз просто не помня друг случай, когато обстрел от дронове е довел до такива последствия.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

12

Един друг

04.03 2024 в 14:36

Крайно време е украинците да почнат да връщат на руснаците със същото. Не самия Путлер изстрелва ракетите и дроновете, а руснаци, повечето от които са отишли за пари в армията за да изплатят или си купят нови къщи разрушавайки тези на украинците. И з р о д и !.

1000

11

Зла свекърва

04.03 2024 в 13:34

Убитите жена и дете на снимката са българи и евангелисти по вероизповедание.

Бивш съученик на жената я нарича "много светъл и много чист човек. Толкова чиста душа не съм срещал никъде другаде, дори сред нас, православните християни."

Като вярващ човек знам, че животът й не е бил напразен, нито животът на невръстния й син, убит от руснаците. Има Господ и той вижда неправдата и Неговата съдба настига злодея рано или късно.

1000

10

PaulPierce

04.03 2024 в 12:15

Радев и копейките дали не помагат на убийците на бесарабски българи?

723

9

user4eto

04.03 2024 в 12:08

Къде е сега миризливия Копейкин с миризливите си копейки, вмирисаната корнела и радевичока резидент? Къде са всички български ватници и полезни за кремъл а безполезни за нас идиоти?

Какво ще измислите за да оправдаете матушка ви?

615

8

швейк

03.03 2024 в 23:37

Ще кажат, че уктаинците сами са си гърмяли по блока ... все едно не знаем какви ги плещят

-1650

7

ob1

03.03 2024 в 21:08

Начи... нормалните хора са наясно, че това е зверство, диващина и геноцид. Какво обаче ще кажат т. нар. патриотични партии?
Да позная - нищо няма да кажат, щото са заети да смучат един конкретен шнур.

22548

6

dolivo

03.03 2024 в 16:25

Митрофанова ся да излезе и да каже, че бебето си е избрало само тази съдба.

3714

5

GB

03.03 2024 в 12:15

Рашистите избиват българи, включително жени и бебенца!

Срам и позор за срещите "благодарно" руzzки знамена!!!!!!!!!

400

4

демотиватор

03.03 2024 в 11:44

Поне санкции някакви няма ли да въведем ??!
И БТР-ите щяха до дни да са в Украйна, но новина- потвърждение още не съм прочел...

1005

3

ПР

03.03 2024 в 11:32

Наскоро,едно укринско семейство,изгоряха живи след руски удар.
Човек не може да запомни вече,отделните жертви,случаи на варварщината.Тежки,кошмарни престъпления срещу човечеството в 21 век.До къде ще стигне восъчният,плешив изрод от Кремъл в злодеянията си?!В престъпната си параноя,в безчовечието си?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!