Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Верига от офшорки и сламени хора въртят парите на Путин

Швейцарската прокуратура иска условна присъда за "невнимателните" банкери, които проспали съмнителните авоари на някои от клиентите си

OFFNews 11 март 2023 в 17:34 5749 8

приятели

Снимка АП

Приятели от младежките години - виолончелистът Ролдугин, Путин и Дмитрий Медведев

Швейцарската прокуратура обвини преди дни четирима топ мениджъри на швейцарския клон на Газпромбанк в небрежност. В продължение на години банкерите са си затваряли очите за финансовите машинации на хора, близки до вътрешния кръг на Путин. Скандалът се разгоря, след като Би Би Си уличи близкия приятел на руския президент - виолончелиста Сергей Ролдугин, че е прехвърлил милиони швейцарски франкове през швейцарски банки без никакви проверки.

Според швейцарската прокуратура топ мениджърите на Газпромбанк, трима от които са отговаряли за достоверността на информацията, предоставена от техните клиенти, а четвъртият е контактувал директно с клиентите на банката, не само са успели да избегнат търсенето на някои притежатели на сметки в Google, но и са пренебрегнали данните, които банката вече е имала за техните връзки - помежду им и с руския президент. В резултат на това банката, вместо да отхвърли подозрителния клиент и да прекрати всички отношения с него, продължила да обслужва сметките му.

В случая с приятеля на Путин от младежките му години например в центъра на разследването са многомилионните преводи на негови офшорни сметки през 2014-2016 г. Прокуратурата посочва, че банкерите "не са забелязали" интервю, в което Ролдугин казва, че определено не е бизнесмен и няма милиони. И не само това, те дори не са разгледали досието, което банката вече е имала за Ролдугин и което е съдържало препратка към биографията на виолончелиста. В нея се споменавало за близостта му с руското ръководство.

Банковите служители си затварят очите пред факта, че в своето заявление за получаване на сметките Ролдугин е посочил, че не е политически уязвимо лице, въпреки че по това време е кръстник на една от дъщерите на Путин и това е публично известно. Освен това мениджърите на банката, в разрез с длъжностната си характеристика, не са се запитали откъде диригентът и виолончелистът могат да получат средства за закупуване на 20% дял в най-големия руски рекламен оператор "Видео интернешънъл", съобщава "Важные истории", които са видели документите.

Именно за да получава дивиденти от тези акции, Ролдугин открива сметки на "своите" офшорни компании - International Media Overseas SA със седалище в Панама и Med Media Network ltd със седалище в Кипър. При попълването на въпросника за бенефициента Ролдугин заявява, че активите на тези компании възлизат на малко над един милиард рубли и че очакваният годишен оборот по всяка от сметките е 450 млн. рубли.

Сергей Ролдугин оценява личните си доходи на един милион швейцарски франка годишно (около 42 млн. рубли по обменния курс за 2014 г.), а личното си богатство - на 10 млн. франка (над 420 млн. рубли през 2014 г.). В същото време в изпратената до банката биография в графата "професионални дейности" Ролдугин изброява музикалните си начинания, като никакви препратки към успешен бизнес или други вероятни източници за произхода на толкова голям капитал Ролдугин не цитира.

Според прокурорите музикант със стотици милиони в сметките си е още една аномалия, която би трябвало да предупреди банковите служители и да ги принуди да извършат допълнителни проверки. Прокуратурата смята, че посочването от страна на Ролдугин, че е закупил първите акции на "Видео интернешънъл" с пари назаем, само доказва, че той е бил просто подставено лице, което държи чужди пари.

Тази версия се подкрепя и от факта, че за връзка с титулярите на сметките са използвани изключително данните за контакт на "банката на приятелите на президента Путин" - банка "Россия". Сметките са били управлявани и от служители на тази банка, която през 2014 г. попадна под западните санкции.

Прокурорите откриват и съществуването на друга офшорна верига, която обвинението нарича "паралелна и идентична" с фирмите на Ролдугин. Почти едновременно с офшорните сметки на Ролдугин в Газпромбанк в Швейцария - с помощта на същите топ мениджъри - са открити сметки на кипърските Namiral Trading Ltd и Norma Group Ltd от Британските Вирджински острови. Тези компании също притежават 20% от "Видео интернешънъл" и по естеството на дейността си се различават от офшорните авоари на Ролдугин само по това, че са регистрирани на друг номинален собственик - Александър Плехов.

Връзката между Плехов, Ролдугин и банка "Россия" стана известна за първи път чрез публикуването на "Панамските досиета" - международно разследване, основано на изтекли документи от адвокатската кантора Mossack Fonseca.

Швейцарските прокурори проучиха документите на девет други офшорни компании със сметки в швейцарския клон на Газпромбанк (която не е посочена в обвинителния акт) и установиха, че в някои компании Ролдугин, Плехов и банка "Россия" буквално са си разменяли ролите - една година е посочен един за акционер, друга година - друг и т.н.

Правото на подписване също е било "странстващо". Както пишат прокурорите, "без каквато и да е обосновка или забележим смисъл". Това кара прокуратурата да смята, че цялата сложна офшорна схема, както и редовната смяна на ролите, са създадени единствено с цел да се прикрие истинският собственик на активите. Ролдугин, Плехов и друг участник в схемата - бизнесменът Олег Гордин, свързан с банка "Россия" - са директно посочени от обвинението като "сламени хора", т.е. подставени лица, които стоят зад истинския собственик.

Прокуратурата е поискала за всички "невнимателни" топмениджъри на швейцарския клон на Газпромбанк седеммесечна условна присъда с изпитателен срок от 2 г. Освен това, ако съдът се съгласи с позицията на правоприлагащите органи, всеки от обвиняемите ще трябва да плати по 15 000 швейцарски франка (около 1,2 млн. рубли).

Окръжният съд в Цюрих ще вземе решение по делото на 30 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

12.03 2023 в 08:55

Путин е източил държавата си не като крава, ако като вампир.

В момента гледаме почти мъртвия труп на Русия, а той още е впил зъбки.

924

7

Diogen

11.03 2023 в 22:17

По-малко съперници, повече милиони. Досега Путлер е ликвидирал 39 олигарси и други важни клечки. По някакъв начин виски видни мъртъвци са пресекли пътя на главатаря на мафията в Кремъл и са подписали смъртните си присъди. Какво става с техните капитали? Без много шум милионите биват прехвърляни на сметки на най-приближените на рашисткия капо ди тути капи. Така имането му расте до несметни размери. Възниква въпросът, какво ще се случи с милиардите на Путлер, когато той гушне посилека? Най-вероятно ще се облажат дечицата му и любовницата му Алина Кабаева.

345

6

Джендо Джедев

11.03 2023 в 19:55

Спиртосания,

Ама Ролдугин англо-американце (каквото и да означава това) ли е? :D

345

5

Джендо Джедев

11.03 2023 в 19:54

Хунтата в Кремъл не е нищо повече, от ОПГ с атомни бомби.

1000

4

Elling

11.03 2023 в 19:47

Към шизофреника spirit оригиналът:
Няма да се уморя да те питам - как човек с пентаграм и обърнат кръст на профилната си снимка, се бори срещу "сатанистите" в Украйна? Моля за отговор!
За днешното ти епистоларно *****, дори не искам да споменавам.

2073

3

Johnny B Goode

11.03 2023 в 18:45

Спиртчето, абе ти и Ордера да не сте братя и майка ви много да ви е мразила и това да ви е направило такива комплексари?
Трябва много да си сбъркан за да си слагаш сам плюсчетата.

2550

2

alfakentavur

11.03 2023 в 18:35

Така ли е казал патронът ти Джугашвили?
Интересно защо тогава е приел ленд/лийза? Както винаги управниците на Московията говорят едно, а вършат друго.
 
X

Подкастът на OFFNews