На Путин ли са тия милиони? Банкери отиват на съд за парите на виолончелиста Ролдугин

OFFNews 08 март 2023 в 12:48 5273 4

Ролдугин

Снимка ТАСС

Приятели

Близкият приятел на руския президент Владимир Путин - виолончелистът Сергей Ролдугин, е прехвърлил милиони швейцарски франкове през швейцарски банки без никакви проверки, съобщиха от прокуратурата на страната, цитирани от Би Би Си. Прокуратурата смята, че хора като Ролдугин са били използвани като подставени лица, за да се скрият истинските собственици на парите.

Четиримата банкери, чийто имена не се споменават, са обвинени, че са помогнали на Ролдугин да вложи пари на депозит в Швейцария. Днес те трябва да се явят пред окръжния съд в Цюрих по обвинение в недостатъчна прецизност при извършване на финансови операции.

Прокурорите смятат, че те не са положили достатъчно усилия, за да идентифицират собственика на средствата, според обвинителния акт, видян от Ройтерс. В Швейцария банките са задължени да отхвърлят или прекратяват бизнес отношенията при съмнения за самоличността на клиента.

Банкерите - трима руснаци, които са работили в Цюрих, и един швейцарец - възнамеряват да оспорват обвиненията срещу тях, заяви един от адвокатите им. 

Ролдугин е посочен като собственик на две сметки, открити в Газпромбанк в Швейцария през 2014 г., в които са постъпили милиони франкове, изнесени от Русия. Близкият до Путин музикант, който фигурира в швейцарския списък на санкционираните руснаци, обаче официално не се занимава с търговска дейност. Ролдугин заяви пред "Ню Йорк Таймс", че определено не е бизнесмен и не притежава милионите. 

През октомври м.г. се разбра, че Газпромбанк прекратява дейността си в Швейцария. Финансовата институция беше един от последните останали канали за финансиране на търговски връзки и сделки между Русия и Швейцария. Както съобщиха медиите, основната дейност на Газпромбанк, регистрирана през 1992 г. в кантона Цюрих, беше да финансира експортни и импортни сделки между двете страни.

В случая може да се предполага, че хора като Ролдугин са били използвани като подставени лица, за да се скрият истинските собственици на парите, се казва в обвинителния акт, цитиран от Ройтерс.

"Добре известно е, че руският президент Путин официално има доход от едва 100 000 швейцарски франка и не е богат, но в действителност разполага с огромни активи, които се управляват от близки до него хора", пише още там.

Ройтерс е потърсила коментар от Кремъл за отношенията на Путин с Ролдугин, както и за собственото му богатство и активи, но все още не е получила отговор.

Путин вече е казвал, че Ролдугин е негов приятел, блестящ музикант и филантроп, който честно е спечелил пари от миноритарен дял в руска компания. Преди това Кремъл е отхвърлял всякакви предположения, че средствата на Ролдугин са свързани с Путин.

В обвинителния акт се посочва, че банкерите не са направили достатъчно проверки, за да установят дали Ролдугин е истинският собственик на въпросните активи. В документите на банката е посочена само професионалната дейност на Ролдугин като музикант, което прави собствеността му "невероятна по никакъв начин", се казва в съдебните документи. 

Според Ройтерс двете сметки са били закрити през септември 2016 г., когато Ролдугин вече е бил подложен на американски санкции след анексирането на Крим и началото на военните действия в Донбас. Той попада под санкции и в Швейцария, чиито власти го наричат "портфейла на Путин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

08.03 2023 в 14:57

Отчайващо бавни са действията на т. нар. Целокупен Запад, чак сега се разследват престъпления, извършени преди толкова много години, повече от година след началото на кървавата агресия все още се пишат списъци с лица и то на такиво, от най-близкото обкръжение на Путлер, които да бъдат санкционирани, все още се умува по всякакви въпроси, включително доставки на оръжие и други неотложни мерки, нищо не се прави, например, за преформатиране на ООН или на някоя друга международна организация с оглед на съвременните реалии...
За мен картината е очайваща...

15914

3

поп Дръвчо

08.03 2023 в 13:40

Если приложить к уху пустой кошелек, можно услышать, как где-то далеко-далеко в Панаме тихо играет виолончель.

345

2

Джендо Джедев

08.03 2023 в 12:54

"Добре известно е, че руският президент Путин официално има доход от едва 100 000 швейцарски франка и не е богат"

Е, що да не е богат? Пестил е от закуски, а всички знаем, че това е едно най-доходоносните занимания. Ей го на, аз как да забогатея като на закуска оплюсквам по кило, кило и половина черен хайвер! ;)

4036

1

lans link

08.03 2023 в 12:52

@OFFNews - грешка в заглавието

 
X

Подкастът на OFFNews