Quantcast

Украинският посланик: Нашият приоритет е мирното разрешение на ситуацията в Украйна

OFFNews Последна промяна на 05 март 2014 в 15:06 1070 1

Посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи

Нашият приоритет е мирното разрешение на ситуацията в Украйна. Това заяви посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи. 

В момента разговаряме с различни международни организации и получаваме много предложения за това как може да се сложи край на кризата в Украйна. Предложенията, които предполагат мирно разрешение на конфликта, са предимно западни. Но всички предложения, включващи мирно разрешение на ситуацията, ще считаме за приемливи, посочи Балтажи. 

Ние сме близки народи и сме тясно свързани. Хората не искат да излизат срещу Русия и се надяваме всичко да се реши по мирен път, каза той.

Няма голяма възможност за преки разговори между Русия и Украйна. Започнали са преговори на ниво външни министри, но те се провеждат вяло. Това, което виждаме срещу нас, е агресия, допълни Балтажи.

Протестите в Украйна

Хората на протеста в Украйна бяха обявени за престъпници, за терористи, националисти, бандеровци и какви ли не още. На площада имаше различни хора - имаше мирно протестиращи, имахме хора, пристигнали от различни краища на Украйна. 

Протестът започна като мирен, а до ескалация се стигна след полицейско насилие над украински граждани през ноември, което така и не беше разследвано. След това бяха приети и закони срещу протестиращите. Те бяха отменени и отново ситуацията остана без разрешение, което доведе до нова ескалация, посочи Балтажи. 

Имаше загинали както сред протестиращите, така и сред полицаите, но това се случи едва след намесата на военни в протеста. Сега трябва да се направи разследване и не бива да изпреварваме събитията с оценки, тъй като в момента са водещи емоциите, а не реалните факти, каза Балтажи.

Легитимност на новата власт в Украйна

Проблемът с легитимността на новата власт в Украйна ще се обсъжда още много време и този спор е в компетенцията на юристите, но за мен няма съмнение в легитимността на настоящата украинска власт. 

В момента, в който беше върната Конституцията от 2004 г., решенията се вземат от Върховната Рада, както се случва и в момента. Действащият в момента парламент е избраният преди началото на кризата в страната, макар че управляващата преди партия сега е в опозиция.

По повод свалянето на предишния президент Виктор Янукович, на 22 февруари след дълги преговори и постигане на споразумение с опозицията, той напусна Киев. Това беше един много тежък момент и при отсъствие на президента функциите му се поемат от председателя на Върховната Рада, както се и случи.

Чуха се и много коментари за това, че изборът на ново правителство е продиктуван от Запад. Още Янукович беше предложил премиерския пост на Арсений Яценюк, но тогава той отказа поради обясними причини. Имаше много предложения и накрая беше избран той, коментира Балтажи. 

Руски военни в Крим

Русия оправдава нахлуването на военни като защита на рускоговорящо населени. Ако беше така, трябваше да се започнат разговори по въпроса, а не да се влиза със сила в една суверенна държава, категоричен е украинският посланик. 

Руското правителство обяви протестиращите за терористи, само за да намери повод да нахлуе в Украйна, коментира той. 

Нарушени са много двустранни споразумения и се нарушават всеки ден. Непрекъснато получаваме информация за влезли в рамките на Украйна руски военни части - не само в южната, но и в източната част на страната. Целта на всичко това е да се дестабилизира новата украинска власт. 

Руските военни непрекъснато провокират нашите войници.

Проблемът с газа

Украйна възнамерява да изпълни задълженията си към страните от ЕС по доставките на газ, но всичко зависи от Русия. Проблемът с плащанията се обсъжда, имаме и някои предложения от ЕС. В газохранилищата ни винаги има някакви количества газ, но не мога да кажа колко са в момента. Това, което зависи от нас, ще бъде направено. При предишната газова криза ни обвиниха, че ние сме спрели кранчето, което не беше вярно, категоричен е Микола Балтажи.

Отмяната на езиковия закон в Украйна

Този закон беше отменен, защото беше приет с нарушения в процедурата. Този закон не е функционален и не функционира. Редица съвети приеха двуезичие в съответните райони. В момента има създадена работна група с представители от всички малцинства, в това число и от българското. Тази работна група ще разработи нов закон, като ще се позове на опита на Украйна и на други държави, обясни Балтажи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2014 в 22:26

Дърти безочливи лъжи. НАТО направи преврат с помощта на фашагите от западна Украйна. Сега има 20,000 въоръжени бандити в Киев. Единственния легитимен представител на властта е Янукович. Всички решения на гласуващата под дулата на автоматите рада са незаконни. САЩ и пуделите им от ЕС направиха преврат и си го признаха. Може ли да се говори за някаква обективност от техните представители и медии? Може, ако си олигофрен. Виктория Нюланд назначи министър-председател Яценюк, който обеща да гласува всяко предложение на Международния Валутен Фонд. „Демокрацията” победи! Постави се в услуга на МВФ. Няма смисъл да обяснявам колко са били „мирни” демонстрантите. Учудват ме мирните полицаи от БЕРКУТ. Явно предателствата в средите на управляващите на измислената държава Украйна са били многобройни. Явно ЦРУ и ЕС са раздавали пари и заплахи за да блокират защитата на държавата от уличните бандити. Излишно е да споменавам какво би се случило на подобни „мирни” демонстранти пред Белия Дом. Море от кръв, хиляди арести, изтезания и присъди над 30 години затвор за по-късметлиите. На останалите затвор без съд и присъда докато са живи. Така се прави в демократичните държави. В помиярските симулации на държава като нашата, командите идват от американския посланник и няма начини да не се изпълнят. В помиярските симулации на държава като нашата, населението има главен въпрос „кой ни е виновен?”, а не „Какво мога да направя да направя за България?”. Кретенията, от една страна да се дистанцира от държавата, а от друга да чака на нея да ги „оправи”, е политическото верую на всеки народен лумпен. Лъжите на незаконния украински посланник са огледало на падението и на нашата политическа класа. Важно уточнение: падението и на нашата политическа класа е огледало на падението на народа. Въпроса „кой ни е виновен” предполага отношения управляващи : народ като овчар : овце. Бих казал, че това си е едно откровенно признание.