Лавров: Няма да изтегляме никого от Крим, там няма руски войници

OFFNews 05 март 2014 в 13:26 6256 14

Руският министър на външните работи Сергей Лавров

Русия не може да нарежда на въоръжените части в Крим да се изтеглят, защото това са сили за самозащита. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Силите, превзели администрацията и инфраструктурата на Крим и обкръжили украински военни части, не се подчиняват на Москва, а са от силите за самозащита на автономната република. Ние не можем да им заповядваме, посочи Лавров.

Частите на руския Черноморски флот не са напускали местата си, подчерта той.

На въпроса дали трябва да се допуснат военни наблюдатели от ОССЕ в района Лавров отговори, че това е в правомощията само на властите в Крим и Украйна.

Руският президент Владимир Путин обяви на пресконференция вчера, че в Крим няма руски войници. Той посочи, че Русия няма намерение да въвежда войските си в Украйна, но не изключи тази възможност в бъдеще.

В последните дни в украинските медии съобщават за рускоговорящи военни на полуострова без опознавателни знаци, но с въоръжение и оборудване като това на руската армия. Според една от версиите това са десантни части на руската армия, като прехвърлянето им в Крим е започнало миналата седмица с кораби и самолети.

В руските медии пък се пови версията, че става въпрос за дезертирали украински части с етнически руснаци от Крим.

Версията за това, че войниците в Крим са от руската войска, опроверга и руският министър на отбраната Сергей Шойгу. По думите му появилите се в медиите снимки и видеозаписи на руска техника и войници, признаващи, че са от руската армия, са „провокация и пълна глупост“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!