Съдбоносни преговори за Украйна

OFFNews 05 март 2014 в 08:09 14050 14

Снимка BBC

Световният дипломатически елит влиза в съдбоносни преговори за Украйна.

Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще преговарят в опит да преодолеят напрежението заради украинската криза. Очаква се двамата да се срещнат в Париж.

САЩ обвиняват Москва, че разполага войски в украинската автономна република Крим, определяйки това като "акт на агресия" - обвинение, което Кремъл отрича. На практика Москва контролира украинския южен автономен регион.

За днес е насрочен и извънреден съвет НАТО-Русия в Брюксел.

В украинската столица Киев пристига върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност баронеса Катрин Аштън за разговори с новото украинско правителство.

Очаква се Европейската комисия да обяви пакет от помощи за Украйна.

Кризата

На 21 февруари, след месеци протести заради отказа на Украйна от евроинтеграция, украинският президент Виктор Янукович сключи споразумение с опозиционните лидери за намаляване на правомощията му и за предсрочни избори. На 22 февруари Янукович изчезна, парламентът гласува свалянето му от власт и насрочи предсрочни избори за 25 май. Парламентът избра Александър Турчинов за временен президент и Арсений Яценюк за премиер. Янукович бе обявен за издирване. На 27 и 28 февруари проруски сили за сигурност превзеха ключови сгради в столицата на Крим Симферопол. На 1 март руският парламент одобри използването на военна сила. На 4 март руският президент Владимир Путин отрече Москва да разполага войски в Крим; американският държавен секретар Джон Кери осъди руския "акт на агресия"; Русия тества балистична ракета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!