ЕС изготви спасителен пакет за Украйна за 11 млрд. евро

Мая Младенова 05 март 2014 в 14:40 4959 4

Жозе Барозу
Жозе Барозу

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу съобщи, че на заседание днес комисията е съставила проект за спасителен пакет за Украйна "от поне 11 милиарда евро".

Средствата ще бъдат отпуснати под различна форма от бюджета на ЕС и базирани в Евросъюза финансови институции в следващите две години. Пакетът ще бъде в помощ на украинското правителство, ако то покаже готовност за реформи и сключи споразумение с Международния валутен фонд, посочи Барозу.

Помощта от ЕС включва краткосрочни и средносрочни мерки под формата на търговска, техническата и финансова помощ на Украйна. 

1,6 милиарда евро от цялата сума ще са под формата на заеми. Други 1,4 милиарда ще са субсидии от ЕС, от които 600 млн. ще бъдат отпуснати в следващите две години. 

3 милиарда евро ще бъдат дадени във вид на кредит от Европейската инвестиционна банка, каза Барозу на брифинг в Брюксел.

Нашият най-непосредствен приоритет е да помогнем за мирно разрешение на настоящата криза, която ни напомни да не приемаме мира за даденост, заяви още председателят на ЕК. По думите му международната общност трябва да се мобилизира да помогне на украинската икономика.

Споразумението, постигнато днес в рамките на Еврокомисията, предвижда на Украйна да бъдат отпуснати:

3 млрд. евро от бюджета на ЕС в следващите години: 1,6 млрд. под формата на заеми за макрофинансова помощ от Международния валутен фонд и 1,4 млрд. помощ в пакет от субсидии;

- До 8 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие;

- Възможност за отпускане на 3,5 млрд. евро от Инвестиционния инструмент за добросъседство;

- Създаване на платформа за координация на донорите;

- Временно прилагане на Задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия, когато бъде подписано споразумение за асоцииране;

- Организация на инвестиционен форум на високо равнище;

- Модернизация на украинската газопреносна система и работа върху обратните потоци, особено през Словакия;

- Ускорен на план за действие за либерализиране на визовия режим според установената рамка; Оферта на партньорство за мобилност; 

- Техническа помощ в редица области - от конституционна до съдебната реформа и подготовката на избори.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови