Украйна иска членство в НАТО

OFFNews 05 март 2014 в 14:50 11637 16

Във Върховната Рада е внесен законопроект за присъединяването на Украйна към НАТО. Текстът е публикуван на интернет страницата на украинския парламент.

Текстът регламентира изменение на Закона за националната сигурност, в частта която се занимава с националните приоритети на Украйна. Към тях, освен интеграция в европейското "политическо, икономическо и правно пространство" се добавя и членство "в евроатлантическата зона". В текста на член 8, в който са изброени основните направления на държавната политика в областта на сигурността, е добавено и изречение, касаещо партньорство с  "Организацията на Северноатлантическия договор".

Законопроектът предвижда изменения в Закона за принципите на вътрешната и външната политика като се заличи текстът, според който Украйна е необвързана държава. В същото време се прави предложение за добавяне на параграф "членството на Украйна в Организацията на Северноатлантическия договор и участието в създаването на европейска система за колективна сигурност."

Авторите на документа са доскорошните опозиционни депутати Александър Чорноволенко и Валентин Тарасюк. Последният е бивш шеф на украинската мисия към НАТО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!