Убийството на Къро в Южна Африка остава мистерия, българска следа не е открита

OFFNews 01 юни 2024 в 10:19 2269 2

Красимир Каменов - Къро
Красимир Каменов - Къро.

Българска следа в разстрела на Красимир Каменов по прякор Къро в Южна Африка не е открита. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Преди една година Къро, съпругата му и други двама бяха убити в имението им луксозен квартал в Кейптаун. Полицията там засега не е задържала евентуалните убийци, но пък разпространи снимки на двама от тях. Освен в Южна Африка разследване се води също и у нас. 

На 25 май 2023 г. шестима нападатели, дегизирани като служители на Американската служба за борба с наркотрафика разстрелват Красимир Каменов с прякор Къро, жена му и още двама души. Година по-късно въпросите около показната екзекуция са повече, отколкото отговорите. Престъплението е в графа незаркрити.

„В момента делото се разследва от следовател към Софийската градска прокуратура. Непосредствено след образуването на производството служител на българската държава посети РЮА за събиране на допълнителна информация, която е предоставена по делото. Към момента се разпитват свидетели, които се намират на наша територия. Една част са пострадалите – роднини на жертвите, а другата част са лица, които са били в обкръжението на Красимир Каменов и такива, които движат бизнеса му и управляват фирмите, в които той е имал участие”, поясни Илиев. Въпреки разпитите, засега разследващите нямат основна версия за покушението.

„Информацията, която получих от водещия разследването наблюдаващия прокурор, че няма нещо, което да ни води към определена версия или нещо, което да ни кара да разследваме по-детайлно в определена посока”, поясни зам.-градският прокурор на София.

Неофициално се твърди, че една от версиите за престъплението е заради сделка с нешлифовани диаманти. Подробности обаче не се съобщават. Проверка в Търговския регистър показва, че у нас Каменов е свързван с три фирми. Те са с различен предмет на дейност - изграждане, експлоатиране и поддържане на паркинги в София и тържищна дейност.

„Основното, което се търси по това разследване е дали има българска следа във връзка с убийството. Такава може да кажем, че до момента не е установена. Дали е бил поръчан, дали убийството е свързано с дейността му с чуждата държава, ще получим информация по съответния ред”, поясни Илиев.

Шокът след престъплението за българската общност бе огромен, разказва директорът на българското неделно училище „Слънчо” в Кейптаун Антон Николов. В това училище ходят и трите деца на Каменов.

„Да не кажа, че е почти невъзможно да обясниш на 3 деца, че и двамата им родители вече ги няма. Трагедията е огромна. Аз съм говорил многократно и с трите деца, които останаха сираци”, поясни Николов.

И разказва, че много родители отказвали да пускат децата си в българското училище там.

„Положихме неимоверни усилия да запазим училището и по-специално паралелката в Кейптаун”, допълни той.

Новините около разследването за убийството на Къро в Южна Африка почти отсъстват, обяснява Антон Николов.

„Този човек не е бил популярен в РЮА. Той е познат в България”, каза още Николов.

Последната информация за разследването е от март тази година. Властите в Южна Африка разпространиха снимки на двама от предполагаемите участници в убийството. Според информация на тамошната полиция от къщата на Каменов са избягали шестима души. Четирима са се оттеглили със синя кола, а останалите двама – с друга бяла на цвят. Малко по-късно последните двама са заснети от охранителна камера край път, чиито снимки бяха разпространени.

От април миналата година Къро беше издирван с червена бюлетина от Интерпол по обвинение като подбудител на убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    925

    2

    ешо

    01.06 2024 в 11:34

    е много ясно че българската прокуратура няма да открие никаква следа

    1010

    1

    ПР

    01.06 2024 в 11:06

    Е,и?!
    Един престъпник по-малко.Какво значение има тук" следата"?
    Поръчан и се срещнал със Съдбата.Нито за него,нито за Нотариуса,нито за пловдивският Кпистиян/175 с дЖипа,бих прорял сълза.Боклук.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх