Quantcast

Такива думи нямат място във Фейсбук

DW Последна промяна на 16 декември 2015 в 20:55 3666 7

В бъдеще Фейсбук, Туитър и Гугъл ще трият в рамките на 24 часа публикации, насаждащи омраза. Само че не в България. Подобно споразумение със социалните мрежи бе постигнато в Германия - по инициатива на министър Маас, съобщи "Дойче веле"

В бъдеще социалните мрежи в Германия възнамеряват да трият в рамките на 24 часа публикации, насаждащи омраза или подстрекаващи към насилие. За тази цел Фейсбук, Туитър и Гугъл ще се съобразяват не само със собствените си правила, а и с германските правни рамки. Това стана ясно вчера след срещата на работна група под ръководството на германския министър на правосъдието Хайко Маас. Част от нея са и представители на водещите социални мрежи като Фейсбук, Туитър и Гугъл, както и на неправителствени инициативи и организации. Споменатите концерни са се
съгласили да обучат немскоговорящи сътрудници, които да проучват сигналите за нерегламентирани съдържания.

Германия отдавна настоява да бъде въведен ред в социалните мрежи, като по този начин се ограничи използването на реч на омразата. В хода на актуалната бежанска криза броят на публикациите, насаждащи омраза, нарасна значително. А те могат да имат фатални последици.

Границите не бива да се прекрачват

От началото на годината до средата на ноември в Германия са регистрирани 1 610 посегателства срещу бежанци и мигранти. В над 1 300 от тези случаи извършителите са крайнодесни активисти. Броят им е двойно по-висок, отколкото през миналата година. В повечето случаи става дума за политически мотивирани престъпления, като важна роля за тях играе и подстрекателството в интернет.

"Свободата на мнението в интернет е важно достижение. Това обаче не означава, че ние трябва да си затваряме очите пред призивите към насилие или случаи на подстрекаване на масите", казва германският министър на правосъдието. Затова в бъдеще при оценката на подобни съдържания - било то текст, снимки или видео - наред със собствените си правила, социалните мрежи ще прилагат също и принципите на германското право, твърдят от министерството. Постинги със съмнително съдържание ще бъдат препращани на германските правоприлагащи органи. "Това е давало положителни резултати и преди", твърди Хайко Маас.

Решението на социалните мрежи да се съгласят е донякъде изненадващо. Дълго време те отказваха всякаква намеса в публикациите на потребителите, освен в случаи на конкретни оплаквания. Фейсбук например отказваше да изтрива постингите, съдържащи реч на омразата, макар тя да е забранена и в правилата за използване на платформата, отричайки това да представлява нарушение на германското законодателство.

"Трябва да увеличим натиска над Фейсбук и сие"

Макар че официални представители на социалните мрежи потвърдиха постигнатото споразумение с германските власти, засега не е много ясно кога компаниите ще започнат да прилагат новата мярка. Може би и затова германският правосъден министър е цитиран да казва, че не е съвсем доволен от крайните резултати от споразумението. "Трябва да увеличим натиска над компаниите", твърди той и припомня, че в случая става въпрос за обществено явление, срещу което мълчаливото мнозинство трябва да се надигне.

Актуално проучване на германския съюз на IT-индустрията Bitcom показва, че почти всеки втори потребител на глобалната мрежа е попадал на съдържания в интернет, съдържащи обидни и расистки квалификации или пък закани за използване на насилие. А всеки девети дори се определя като жертва на подобни изявления.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 22:30


Историята познава неимоверно по-безпросветни и страшни времена от комунизма, и очевидно идва точно такова.

17.12 2015 в 13:07

"...мълчаливото мнозинство трябва да се надигне....", срещу ограничаване на СВОБОДАТА НА СЛОВОТО!?!! Нали това беше първостепенна ценност на демокрацията?!?!?!? Пак ли ще се връщаме в тъмните времена на комунизма????

17.12 2015 в 10:52

Искат да ни наложат цензура и на чувствата гадните либерасти от ЕС и САЩ. Всичко е заради тази напаст ИМИГРАНТИТЕ! Представете си ,че ние християните отидем като имигранти в техните страни.Още на границата ще ни убиват,пленяват,забулват....изнасилват,осакатяват! ЕС и в частност хипарката Меркел са за психиатрично лечение или за затвора!!! Именно страхът води до омраза! Как по друг начин да се защитим в днешните динамични и опасни времена?!

17.12 2015 в 00:08


Що така не чувам писъците на вечните лустраторчета?

16.12 2015 в 22:45

01, буквално.

Отговорното лице за фейсбук цензурата в Германия е бивша служителка на ЩАЗИ

http://www.breitbart.com/london/2015/09/17/german-govt-hires-ex-stasi-agent-patrol-facebook-xenophobic-comments/

16.12 2015 в 21:37


Клоуни. Всичко което ще постигнат, е мълниеносно и огромно развитие на немския, чак до формирането на паралелен на официалния, пълноценен жаргонен език. Например по типа на руската феня. И във всеки случай, гарантирано ще съсипят правописа на поне две поколения, които ще намерят това като най-бърз начин за заобикаляне на филтрите.

16.12 2015 в 21:01

Като в Съветския съюз