Училище в САЩ забрани книга на Марк Твен заради думата "негър"

ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2015 в 18:33 8143 29

Снимка Corbis

Книгата на Марк Твен "Приключенията на Хъкълбери Фин" е била премахната от учебната програма в училище във Филаделфия, САЩ, след като управата му е решила, че "обществената цена за четенето на книгата в 11 клас е по-голяма от нейните литературни стойности", предаде "Гардиън".

Американската класика разказва историята на момчето, което за пръв път се появява в "Приключенията на Том Сойер". Фин успява да избяга от своя баща алкохолик, като фалшифицира собствената си смърт, след която среща роба беглец Джим. 

Според Ърнест Хемингуей "цялата съвременна американска литература води своето начало от една книга на Марк Твен, наречена "Хъкълбери Фин". Според Американската библиотечна асоциация романът, издаден за пръв път през 1884 г., е едно от най-оспорваните заглавия на всички времена, което оглавява списъка с книги, които е искано от разни хора и организации да бъдат премахнати от рафтовете.

За пръв път тя е забранена в Конкорд, Масачузетс, през 1885 г., като е определена за "боклук, годен само за бунището". Днес пък проблемът е в често използваната от Твен дума "негър", която се среща повече от 200 пъти в текста. През 2011 г. едно издателство пусна на пазара версия на творбата, в която въпросната думичка беше заменена с "роб" - контрамярка срещу цензурата, която е причина "тези важни образци на литературата да биват премахвани от училищните програми по света".

"Всички ние (бел.ред. - управителният съвет на училището) стигнахме до извода, че обществената цена за четенето на книгата в 11 клас е по-голяма от нейните литературни стойности", написа в писмо до родителите директорът на училището във Филаделфия, където премахнаха произведението от учебната програма.

Той изтъква, че някои ученици са сметнали "използването на думата с "н" да бъде доста провокативно, а отношението на учебното заведение не взема под внимание всичките си ученици. Училището се води от квакерската християнска философия , която се основава на мирното разрешаване на конфликти, търсене на истината и сътрудничество.

"Не смятам, че това е цензуриране. Наистина съм на мнението, че това е възможност за училището да направи крачка напред в това да се вслушва в учениците си", допълни директорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 13:14

Мнозинство трябва да се надигне срещу ограничаване на СВОБОДАТА НА СЛОВОТО!?!! Нали това беше първостепенна ценност на демокрацията?!?!?!? Пак ли ще се връщаме в тъмните времена на комунизма????

17.12 2015 в 00:27

Уважаеми Лопе де Вега, напълно сте прав, според ПОЛИТКУРЕКТОРАСТИТЕ във ФАЩ и бащата на Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова няма вече да е "негърски крал".

Заради опасения, че може да бъдат изтълкувани като расистки, някои реплики и действия на любимката на милиони деца, те бяха отстранени от новата версия на телевизионната адаптация на едноименния роман на Астрид Линдгрен. Бащата на Пипи ще бъде вече просто "крал", а сцената, в която героинята си дърпа очите, за да се направи на китайче, също ще бъде отстранена от популярния детски сериал. Тези и други подобни промени реши да направи телевизията, за да не обиди някои от зрителите си.“

Еми, ПЪЛЕН ЦИРК. Четвъртия хилядолетен райх at it's best.

16.12 2015 в 21:25

Те ("началниците") не искат хората да знаят за миналото. Искат народът да живее само в настоящето, да не знае как се е развила историята, да си мислят че каквото е сега, е било винаги.

16.12 2015 в 21:21

Към тия, които пишат че това били мерки на "леви". Американските "леви" и други подобни "евролеви" не са никакви леви, а са десни опортюнисти, по ленинската класификация, лицемери и продажници, демагози и очевидно - страдащи от умствено изоставане. Хората не ядат "прАва", и ако имат малко акъл ще се сетят че книгата е от 1800 и еди-коя си.

"Квакерските християнски ценности" на "свободолюбивия американски народ" са утвърждавали робството. Както пише немецът Шопенхауер към 1851 г., линчуванията и издевателствата над робите в северноамериканските робовладелски щати са се извършвали с благословията на англиканските попове. А в Божите заповеди пише: "Не пожелавай РОБА на ближния си, нито РОБИНЯТА". Вижте в някой православен календар.

"Политическата коректност" е американо-европейска дебилщина, съвременната "свобода на словото" в "свободния" свят.

16.12 2015 в 14:31

Драги професоре, моля да включите в предложението си и бащата на моята любимка Пипилота!

"брех" - предстои да я забранят. Няма да е утре, но и този ден ще дойде. Муслитата отвсякъде притискат прогнилия Запад и ще си вземат своето. Единствено, ако останат евреи, ще бъде запазен Стария завет.

Поздрав!

16.12 2015 в 12:09

За да им мине по-бързо, предлагам да забранят Библията. Пълна е с насилие, мачизъм и анти-гей призиви.

16.12 2015 в 12:06

Америка е голяма. Периодично някъде, някой малоумник се докопва до власт или влияние и прави някоя простотия от този род.

Примерно да цензурира произведението, от което изобщо е започнало осъзнаването на проблема с робството в американското общество.

Ще им мине.

16.12 2015 в 11:36

Ахахахаха. Не било забранило, а само извадило книгата от програмата. И каква е принципната разлика, Стефчо?

16.12 2015 в 11:35

Заглавието на материала обаче е невярно, манипулативно и подвеждащо. Жалко за OffNews, защото с такива похвати се доближавате до ПИК и подобните.
Въпросното училище нищо не е забранявало, а е извадило от учебната програма една книга.
Всички ли книги, които не са включени в учебната програма за някой клас на някое училище следва да определим като забранени???16.12 2015 в 09:14

Дами и господа, на това му се вика цензура, уж в "най-демократичната държава"!