Сводка на войната, 12 юни 2023 г.: Русия скърби за приятеля Берлускони

Александър Леви и Катрин Гишар 12 юни 2023 в 21:19 2749 4

Снимка Getty Images

Силвио Берлускони и Владимир Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Пригожин продължава да се противопоставя на руското Министерство на отбраната. Чеченските бойци от групата "Ахмат", своеобразна преторианска гвардия на Рамзан Кадиров, са първите, които подписаха пред камерите договор за сътрудничество с руското министерство на отбраната. На 10 юни Сергей Шойгу издаде указ, с който изисква от всички руски "доброволчески групи", воюващи в Украйна, да узаконят статута си, като подпишат този договор, който в замяна ги задължава да изпълняват заповедите на руското командване на армията. "Надяваме се, че вашият пример ще насърчи и други доброволчески части да подписват такива договори в бъдеще", заяви Алексей Ким, заместник-началник на руския генерален щаб. Наемниците от групата "Вагнер", които бяха основните адресати на тази мярка, вече заявиха чрез своя лидер Евгений Пригожин, че не възнамеряват да подпишат този договор. Пригожин недвусмислено обясни, че хората му няма да приемат заповеди от Сергей Шойгу, когото те смятат за "напълно некомпетентен да ръководи армията".

Русия скърби за "приятеля Берлускони". В унисон с Владимир Путин, който отдаде особено трогателна почит на бившия италиански министър-председател и бизнесмен Силвио Берлускони, всички официални руски медии скърбят за смъртта на един "голям приятел на Русия". Господарят на Кремъл припомни, че италианският политик, който почина на 86-годишна възраст, е един от архитектите на сближаването на Москва с Европейския съюз и Атлантическия алианс - период, който изглежда на светлинни години от случващото се днес. Той също така заяви, че Берлускони е бил "невероятно искрен човек, който казваше това, което мисли". "Днес няма много хора като него", заключи той. Първите коментари не се поколебаха да направят паралели с настоящите събития. "Гигантът Берлускони кара всички останали европейски политици да изглеждат като жалки пигмеи, които водят Европа към пропастта", пише политологът Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Оръжието на водата. Валерий Шершен, говорител на Таврийското направление на украинската армия, смята, че стратегията "наводнена земя" се използва широко от руската армия. Освен разрушаването на язовир Каховка той осъди разрушаването на няколко други по-малки язовири в Донецка област, с не толкова зрелищни последици : язовир на река Мокрие Яли край Благодатное, град, наскоро отвоюван от украинските сили, и Карловското водохранилище на река Волчеи. Всеки път целта е една и съща: да се забави или дори спре украинската контраофанзива. "Но това няма да се отрази на настъплението на нашите сили", казва Валерий Шершен.


Украински загуби в сектора Орехово. Независими източници, като например проектът за разузнаване с отворени източници (OSINT) Oryx, потвърждават, че руската армия е унищожила 17 американски бронирани машини Bradley, четири германски танка Leopard 2 и три от шестте миночистачни машини на базата на Leopard. Всички тези загуби на западна техника, доставена от съюзниците на Украйна, се случиха миналата седмица по оста Орехово, южно от Запорожка област, и бяха обект на многобройни еуфорични публикации в руската преса и каналите Telegram.

"Не ни наричайте повече Киргизия". Агенцията за връзки с обществеността "Билтопс", базирана в Бишкек, с помощта на екип от ИТ експерти създаде приложение за уеб браузър, което автоматично коригира думата "Киргизия" на "Киргизстан" - официалното име на тази централноазиатска държава. "Киргизия" се използва главно от рускоговорящите (включително Владимир Путин) за обозначаване на Киргизстан, като терминът се разпространи след пристигането на много руснаци, бягащи от мобилизацията в страната си. За мнозинството от жителите на Киргизстан името "Киргизия" носи "отпечатъка на съветското минало, символ на потискането на културната и историческата идентичност на страната", посочва директорът на агенцията Нурсултан Бакит.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

13.06 2023 в 09:35

голям грях направи Берлускони като торпилира Русия в Европа

345

3

Джендо Джедев

13.06 2023 в 06:58

Е да, педофилите се поддържат. Я как са лъснали на снимката! :D

1236

2

БотоксПутю

13.06 2023 в 00:36

Бунга-бунга Италиано е забогатял преди да влезе в политиката (за забавление), докато Бункю-бунгю Кабаев и Бункю- бунгю Барселонски - наопаки.

1236

1

БотоксПутю

13.06 2023 в 00:17

"Той ( Путин) също така заяви, че Берлускони е бил "невероятно искрен човек, който казваше това, което мисли". "Днес няма много хора като него", заключи той."
Т.е. мислеше за Бунка-бунга, ботокс и присадени кичури, но всяко нещо си има и край.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика