Сводка на войната 02.02.2023: Какво ще правят руските барети в Донецк

Александър Леви и Катрин Гишар 02 февруари 2023 в 19:26 7725 12

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Накратко:

Според украинския заместник-министър на отбраната Анна Маляр в Източна Украйна се водят в момента много тежки боеве, тъй като руската армия се опитва да разшири обхвата на настъплението си. Разузнавателните операции край Вугледар (на руски: Угледар) прерастват в координирано настъпление, според нея. Руската армия също не се е отказала от опитите си да обкръжи Бахмут, но според киевската преса градът продължава да се държи, като в него все още има цивилни и дори деца. Дали това е прелюдия към обявената голяма офанзива в Донбас, или напротив - руска диверсионна операция? Експертите са раздвоени, като някои твърдят, че "истинската" офанзива се подготвя много по на север, в района на Харков. Според Михаил Жирохов в момента Русия струпва войски и оборудване там, точно от другата страна на границата.

Според няколко източника съвсем скоро Владимир Путин ще направи обръщение към руските депутати. Ръководителят на Кремъл пропусна годишната си реч пред Думата през 2022 г., както изисква Конституцията, поради "твърде натоварена програма". Той може да компенсира това през февруари - някои дори смятат, че ще говори на 24-ти, точно една година след нахлуването в Украйна - в дългоочаквана реч, в която ще направи равносметка на войната и ще даде оценка на нейната продължителност.Според правителствени източници, интервюирани от Медуза, в момента екипите му работят по няколко опорни точки : безусловна подкрепа на държавата и обществото за участниците в "специалната военна операция"; социални мерки за успокояване на руснаците, планове за възстановяване на окупираните територии и т.н. В международен план се очаква държавният глава отново да говори за любимия на Москва "многополюсен" свят, за "антиколониалната" политика на Русия и за успехите ѝ срещу международните санкции. Тонът и съдържанието на речта му обаче ще зависят пряко от ситуацията на фронтовата линия, твърдят източниците.

Руският СОБР в Донецк? Според украинските власти Москва е изпратила специално подразделение на своята Национална гвардия, специализирано в борбата с организираната престъпност, вземането на заложници и въоръжените арести : СОБР. СОБР не е военна единица, а по скоро отряд за бързо реагиране традиционно зависещ от Министерството на вътрешните работи, преди да бъде прикрепен към Гвардията. Неговата мисия в окупираните територии няма да бъде нападателна, а ще има за цел да потуши евентуални бунтове в редиците на руските войски, според Олексей Дмитрашковский, говорител на украинската армия за Донбасс.

Австрия експулсира четирима руски дипломати по обвинения в шпионаж. Двама от тях са членове на постоянната мисия на Русия в ООН във Виена, а другите двама са служители на посолството на страната. Мярка, която не изглежда да е успокоила Христо Грозев, главния изследовател за Русия от уебсайта Bellingcat, който след 20 години, прекарани в австрийската столица, обяви, че се страхува твърде много за сигурността си и реши да спре да живее там. "Във Виена със сигурност има повече руски агенти, отколкото полицаи", казва той. Грозев е обект на заповед за арест, издадена от руските съдебни власти по неназовани причини. Що се отнася до Виена, градът редовно потвърждава репутацията си на гнездо на руски шпиони. Последният случай, от средата на декември, е арестуването на мъж с гръцки паспорт, който се оказва син на високопоставен служител на ГРУ, руското военно разузнаване. Разследващите с изненада откриха че този човек, който се препитаваше официално от социални помощи във Виена, притежава имоти в цяла Европа и се среща с дипломати от висок ранг.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-970

12

Като падне Бахмут, Донбас ще бъде освободен. Хойолите спешно строят следващата линия за защита, ама няма време.

2073

11

Johnny B Goode

03.02 2023 в 16:00

Аз прогнозирам, че след като падне Бахмут, руснаците ще спрат чак в Перник

-529

10

6екеr4о

03.02 2023 в 10:27

На Бай Пишу искам да му припомня, че град Бахмут е разделен на две от река Бахмутка и блядовете от началото на лятото не успяват я преминат.
Когато прочетох името на реката щях да се задавя от смях: река Бахмутка, тъпите мурзилки с една река Пърхутка не могат да се преборят, а БармаБлейката блее за обявени награди за унищожен американски танк!
Идите на..., бе, вие си знаете къде ви очакват!!!

-1555

9

ob1

03.02 2023 в 10:07

Бахмут е в оперативно обкръжение от май насам... и?

-970

8

Бахмут е в оперативно обкръжение,фронта се задвижва и на север, а укрите спешно копат окопи в Часов Яр. Скоро ще рухне целия и къде ще се спрат руснаците не се знае, навярно в Лвов.

2073

7

Johnny B Goode

02.02 2023 в 23:09

АнтиЗ, аз харесвам повече този:
- Каква е връзката между рублата, долара и паунда?
- Един паунд добре изсушени рубли струва един долар.

936

6

escrin

02.02 2023 в 21:27

Тва руснаците са ебати гьонсуратите... антиколониална политика... всъщност Русия е държавата с най-много колонии.

10298

5

AntiZ

02.02 2023 в 21:12

Да перефразирам вица:
Въпрос: Колко е разликата между 1$ и 10 000 000 рубль?
Отговор: 1$

-1555

4

ob1

02.02 2023 в 21:00

лейка, какво може да се купи с 10млн рубли? Стигат ли за един хляб?

210

3

Merc

02.02 2023 в 20:14

Slava Ukraini !
Heroyam Slava!