Русия ударила бунтовници, подкрепяни от ЦРУ

OFFNews 01 октомври 2015 в 15:40 6545 19

Развалини в Сирия

Снимка "Индепендънт"

Има съобщения за жилищни сгради, разрушени още в първия ден на руските въздушни удари в Сирия.

Руски самолети са бомбардирали в Сирия райони, контролирани от бунтовници против режима на Башар Асад, които ЦРУ подпомага, съобщава „Уолстрийт джърнъл“. Вестникът многократно се позовава на ненаименувани служители на САЩ.

„Един от въздушните удари – се казва в публикацията - е улучил район, държан предимно от бунтовници, подкрепяни от Централното разузнавателно управление и съюзническите шпионски служби, казаха американски служители. Това катапултира сирийската криза към ново равнище на опасност и несигурност.“

САЩ и техните съюзници са сърдити на руснаците по много линии: че те подкрепят Асад; че не координират действията си със съществуващата, водена от САЩ коалиция против „Ислямска държава“; че са предупредили за операциите си само час преди те започнат; че са искали от коалицията на САЩ да се държи извън сирийското въздушно пространство; и че са ударили райони, където действат бунтовници – не от ИДИЛ - против Асад.

Служители казаха, че не е ясно дали подкрепяни от САЩ бойци са били убити в нападението. Говорител на ЦРУ отказа да коментира.

Френският външен министър Лоран Фабиюс каза, че според първите данни, които той има за руските удари, те не са насочени към райони, контролирани от „Ислямска държава“. А на сесията на ООН в Ню Йорк британският секретар по външните работи Филип Хемънд каза, че целите са още неясни.

Американските служители, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“ са били изненадани и от начина, по който Москва е обявила ударите – изпращайки тризвезден руски генерал в посолството на САЩ в Багдад в сряда. Според тях генералът е известил, че идва час преди да пристигне, доставил е съобщението, че Русия започва да бомбардира, казал е, че американските самолети би трябвало да излязат от сирийското въздушно пространство, и си е тръгнал.

Един служител по отбраната е нарекъл този подход „непрофесионален“. Според друг той е непродуктивен.

Служители от Пентагона казаха че Русия сега има 32 самолета, базирани на летище „близо до сирийския бряг“. Освен това в готовност са 16 хеликоптера, девет танка, поне две ракетни отбранителни системи земя-въздух и достатъчно жилищна площ за 2000 души, казаха служители на САЩ.

Москва и сирийските държавни медии твърдят, че началните удари са били по райони под контрол на Ислямска държава. Обаче повечето територии, изброени като цели не са известни като територии, владени от ислямистите.

Военни служители критикуваха решението на Русия да удари град Хомс вместо селище като Рака, което де факто е ислямската столица в североизточна Сирия.

Сирийски активисти казаха, че град Талбисех, на около 10 мили на север от Хомс и няколко околни села са понесли главния удар при бомбардировките. Районът от няколко години е обсаден от сили на режима.

Поне 27 души, включително шест деца и пет жени, са били убити при ударите по Талбисех, казаха активисти на опозицията.

Основните групи в Талбисех и близккия град Растан са свързани със Свободната Сирийска армия, подкрепяната от Запада организация, която включва много дезертьори от сирийската армия.

Британският вестник „Индепендънт“ също съобщава за руски удари по Растан в сряда. Районът е бил крепост на Свободната Сирийска армия в началото на гражданската война и все още е под контрола на опозицията.

Свидетели са описали нападението като „свирепо“. Сгради са били превърнати в развалини без жителите им да очакват, тъй като тихите руски самолети летят на по-големи височини от сирийските.

Лекар, цитиран от Ройтерс, е казал, че 11 души са били убити в Растан. Сред тях били три деца, баща им и двама души, гостували в техния дом. „Ние бяхме изложени пред широк спектър оръжия през последните пет години – е казал той, но това което се случи днес (т. е. в сряда) беше абсолютно най-силното и свирепото, и най-обхватното в провинция Хомс“.

Поне 33-ма цивилни са били убити при първата вълна руски въздушни удари в Сирия, пише „Индепендънт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!