Редица страни осъдиха военния преврат в Мианмар (обновена)

Ирина Евгениева 01 февруари 2021 в 15:04 2287 0

Снимка БТА/AP

Редица страни осъдиха военния преврат в Мианмар, станал по-рано днес, след като задържаха водачката на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чи, както и други висши фигури от партията.

Армията обяви извънредно положение за една година. Като причина за поемане на контрола върху страната те посочват, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември миналата година и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса. Страната бе управлявана от военните до 2011 г., след като започнаха демократични реформи. Изборите през ноември 2020 г. бяха спечелени от партията "Национална лига за демокрация".

Изявление на премиера Аун Сан Су Чи бе публикувано от партията "Национална лига за демокрация", малко след като бе арестувана, в него се казва, че хората не трябва да позволяват военния преврат да действа и ги призова да излязат на протест. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че категорично осъжда действията в Мианмар. Той призова всички задържани да бъдат освободени и да бъде спазен резултатът от изборите. 

"България осъжда военния преврат в Мианмар. Призоваваме за незабавно освобождаване на задържаните. Изборите са законният начин за смяна на правителството. Нека всички уважаваме демокрацията", написа външният министър на България Екатерина Захариева.

Вашингтон призова военните да освободят всички задържани и да зачетат волята на жителите на Мианмар.

"САЩ се противопоставят на всеки опит за възпрепятстване на демократичния преход в страната. Ще се предприемат действия срещу виновните, ако не бъдат освободени задържаните", заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки. 

Организацията на обединените нации също осъди действията на военните в Мианмар. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че събитията са "сериозен удар по демократичните реформи" и призова военните да се  въздържат от насилие и да зачетат правата на човека.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън осъди "преврата и незаконния арест на Аун Сан Су Чи и на другите политици".

"Резултатът от изборите трябва да бъде спазен и демократичния процес да бъде възстановен", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. 

Говорителят френското правителството Габриел Атал също призова "да се уважи вотът на хората в Мианмар".

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че "военните действия застрашават постигнатия до момента напредък към демократичните промени в Мианмар".

Външният министър на Австралия Марис Пейн призова военните "да спазват върховенството на закона и да разрешат споровете чрез законни механизми, както и незабавно да се освободят всички задържани. 

Правителството на Индия изрази "дълбока загриженост" и призова за спазване на демократичен преход в Мианмар. Япония призова военните да "възстановят демокрацията възможно най-скоро".

Китай обаче се въздържа от осъждане на преврата, а призова всички партии в Мианмар да "разрешат разногласията помежду си".

Сингапурското външно министерство призова всички страни да проявяват сдържаност и да работят за положителен и мирен резултат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови