Задържаният лидер на Мианмар призова хората да излязат срещу военния преврат

Ирина Евгениева 01 февруари 2021 в 12:58 4076 0

Снимка Архив

Партията "Национална лига за демокрация" в Мианмар публикува изявление от името на задържания премиер Аун Сан Су Чи, в което се казва, че хората не трябва да позволяват военния преврат да действа и ги призовава да излязат на протест, предаде Ройтерс. 

Изявлението е публикувано на страницата на партията във Фейсбук. 

"Действията на военните са за връщане на страната под диктатура. Призовавам хората да не приемат военния преврат и да протестират срещу него", се казва в изявлението.

Председателят на партията Уин Хейн потвърди, че бележката е истинска. 

"Заклевам се в живота си, че това е истинско изявление на Аун Сан Су Чи", пише Уин Хейн.

Рано тази сутрин военните в страната поеха контрола над Мианмар, след като задържаха водачката на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чи, както и други висши фигури от партията. Армията на страната обяви извънредно положение. 

Като причина за поемане на контрола върху страната военните посочват, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Страната бе управлявана от военните до 2011 г., след като започнаха демократични реформи. Изборите през ноември 2020 г. бяха спечелени от партията "Национална лига за демокрация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!